Rusija

Moskva o odnosima sa Crnom Gorom nakon izbora: Moraju po diktatu

  • Извор: Спутник Србија
  • 05.04.2023. 18:18

Rusija ne gaji nikakve iluzije kada je riječ o perspektivama razvoja odnosa sa Crnom Gorom nakon izbora novog predsjednika zemlje i polaziće od konkretnih koraka koje Podgorica bude preduzimala, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Proces obnavljanja odnosa, a oni su sada dostigli svoj istorijski minimum, moguć je samo ako postoji želja i politička volja da se riješe pitanja i problemi koji su se nakupili posljednjih godina. Ne gajimo nikakve iluzije i polazićemo od konkretnih koraka koje Podgorica može da napravi ili ih napravi u okviru bilateralnih odnosa. Otvoreni smo za dijalog, ali ga mi sa svim zemljama gradimo tako da bude na uzajamno ravnopravnoj, uzajamno korisnoj osnovi, na osnovu međunarodnog prava i bilateralnih sporazuma", rekla je ona na brifingu za novinare.

Takođe je podsjetila da je Crna Gora članica NATO od 2017. godine i da ona mora da postupa u skladu sa obavezama i blokovskom disciplinom, odnosno diktatom.

"I vidite kako u sjedištu NATO pomno prate kako se slijedi ta diktatorska volja. Sopstveno mišljenje ne postoji. Oni koji pokušaju da vode sopstvenu, samostalnu politiku budu kažnjeni na ovaj ili onaj način", istakla je Zaharova.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da je Milo Đukanović izgubio izbore i da odlazi sa vlasti poslije 30 godina, ona je rekla da su izbori unutrašnja stvar svake države i da komentare treba prepustiti ekspertima ili predstavnicima te države.

Na nedavno održanim izborima u Crnoj Gori Đukanovića je pobijedio Jakov Milatović.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.