Традиционално

Мрачна страна карневала у Рију

  • Извор: Курир
  • 16.02.2024. 13:55

Традиционални карневал у Рију почео је деветог фебруара и трајаће до 17. фебруара. Биће то повратак добро познатој манифестацији, коју једни славе, а други оштро критикују.

Карневал се прошле године вратио на старо након пандемије вируса корона, због чега се фешта није организовала 2020. и 2021., а 2022. уприличена је само за локалне становнике и под одређеним другим ограничењима. Осим што се славио повратак на старо, карневалом се прослављала и побједа Луиза Инација Луле да Силве из љевичарске Радничке странке на предсједничким изборима у октобру 2022. године, над Жаиром Болсонаром, који је оптуживан за аутократију.

Фешта је добила свој наставак, костими су екстремно провокативни, плесачице излазе у јавност са откривеним грудима.

"Карневал живота и слободе", описивао се раније догађај и најављивало да ће више десетина милиона људи присуствовати традиционалној манифестацији која ће се организовати и у Салвадору, Ресифеу и Сао Паулу.

Стигло очајничко наређење: Трећа јуришна бригада опкољена, Авдијивка пред падом!

Стигло очајничко наређење: Трећа јуришна бригада опкољена, Авдијивка пред падом!

Вивијен Мораис Фереира Гуимараес ради као улична продавачица брзе хране, а док траје карневал, плеше самбу као представница школе "Унидос до Порто да Педра". Рекла је да су због начина на који су представљане плесачице, али и бројних предрасуда, она и остале играчице биле изложене увредама, па су им неки предлагали да се баве проституцијом.

Забринутост је изразила и Раyане да Силва Фереира, плесачица која представља школу самбе "Ацадêмицос до Салгуеиро", и која сматра да су плесачице на карневалу "претјерано сексуализоване".

"Малтретирају нас увијек и свуда", нагласила је три године прије него што је корона пореметила организацију карневала.

Фернанда Флорентино, представница више плесних школа истакла је да сексуално узнемиравање плесача није ограничено на карневалске наступе.

Породични живот самба плесачица често је препун компликација. На примјер, Раyане се на крају развела од супруга који је био против њене љубави према карневалском плесу.

Тијело дјевојчице пронађено у вртићу

Тијело дјевојчице пронађено у вртићу

Двадесетједногодишња представница школе самбе "Унидос де Вила Исабел" раскинула је са дечком: "Рекао ми је да бирам између карневала и њега. Карневал је мој живот, па сам одабрала карневал".

Др Росане Боргес, која предаје новинарство на Универзитету у Сао Паулу, изјавила је да је слика о жени сексуализована често до тачке вулгарности на карневалу и напоменула да постоји расна дискриминација плесачица као иначе у бразилском друштву.

Прије неколико година карневал је најављивала страшна статистика: више 500 случајева расизма, сексизма и хомофобије и више од 200 пријава пљачкања и покушаја силовања. Питање је колико је било непријављених случајева. Полицијски извјештаји показали су да је насиље над женама од 2015. године током фестивала повећано за невјероватних 174 одсто. Бразилски фотограф Џулијен Албукери трудио се да забиљежи те моменте.

Рио је ове године сав у знаку плеса, весеља и женских облина. Шта треба урадити да би прича о карневалу била потпуно другачија, питање је на које надлежни, како се чини, уопште не обраћају пажњу. Истина остаје у другом плану, а као главне вијести истичу се "веселе" слике.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм