Ситуација критична

Стигло очајничко наређење: Трећа јуришна бригада опкољена, Авдијивка пред падом!

  • Извор: Курир
  • 16.02.2024. 13:42

Трећа јуришна бригада која је притекла у помоћ украјинским снагама у Авдијивки на многим мјестима је опкољена!

Замјеник команданта бригаде Родион Кудрјашов наводи да је ситуација у граду критична.

- Трећа јуришна бригада у Авдијивки је на неким мјестима опкољена... На неким мјестима ситуација је критична, постоји опкољење од 360 степени, а на другим 180 степени - наводи замјеник команданта, а преноси Курир.

Кудрјашов није хтио да коментарише потребу задржавања Авдијивке рекавши да бригада извршава наређења Генералштаба.

Трећа јуришна бригада Оружаних снага Украјине, која је прије неколико дана распоређена у Авдијивку, претходно је саопштила да је заузела положаје у коксари на сјеверу. Наводе да руске снаге даноноћно бацају боме из ваздуха и гранатирају положаје припадника Оружаних снага Украјине из артиљерије и МЛРС.

- Континуирани напади на оклопна возила и инвазија непријатељске пешадије не стаје. Окупатори користе фосфорне гранате од којих се пале резервоари мазута. Токсични смог се шири по цијелој територији постројење - навела је Трећа јуришна бригада на свом каналу на Телеграму.

Коксара се иначе налази сјеверно од зоне у коју су у четвртак упале руске трупе претећи да опколи гарнизон Оружаних снага Украјине у јужном дијелу града.

НАРЕЂЕНО ДА ОСТАВЕ РАЊЕНИКЕ

Украјински портал Страна преноси исповијест војника који је рекао да их нико није извео из утврђеног подручја Зенит и да су претрпјели велике губитке док су сами покушали да побјегну из окружења. Војник 110. бригаде Виктор Бељак каже да су била два покушаја изласка из обруча.

- Први је био у ноћи 14. фебруара, отишло је десет људи, само су се двојица вратила и то рањена - наводи Виктор који је и сам рањен.

Наредне ноћи команда им је обећала да ће доћи опрема за евакуацију, међутим, никада није стигла. Уз озбиљне губитке неки од војника су ипак успјели да сами изађу из обруча.

- Генерални план је катастрофа. Групе су кренуле једна за другом, нулта видљивост, налетјели смо на непријатељску артиљерију. Пут за Авдијивку је посут нашим лешевима - описује Бељак одлазак из Зенита.

Команда је према његовим ријечима наредила да се оставе рањеници.

- Остало је најмање шесторо људи. Било је тешко читати њихове чет поруке у Сигналу. Њихов очај и пропаст. То ће заувијек остати у нама. Најхрабрији умиру - наводи Виктор и наглашава да команда није имала намјеру да изврши ефикасну евакуацију.

БОРБА НЕ ПРЕСТАЈЕ

Руске снаге, подсјетимо, освојиле су у четвртак током незадрживог јуриша украјинску ПВО базу Зенит на југу града након чега је освојено и сусједно утврђење Чебурашка.

Многи руски војни канали на Телеграму наводе да су украјинске снаге током ноћи и уз ватрену подршку 3. бригаде, која им је пристигла у помоћ, покушале да се из јужних дијелова града повуку земљаним путевима кроз село Северно.

Такође се наводи да је у току битка за микроокруг Химик гдје се налазе вишеспратнице које су кључне за контролу скоро цијелог града.

Припадници Оружаних снага Украјине при томе су у четвртак напустили без борбе фабрику за филтрацију воде Доњецк која је прије рата снабдијевала неколико милиона грађана цијеле области.

На снимцима из Авдијивке виде се припадници руских снага који су на фабрици воде окачили своје заставе.

Освојена база Зенит, коју су освојили припадници 1. словенске бригаде, подсјетимо, важила је за једну од највећих украјинских тврђава на цијелом фронту, грађена је од 2014. године, а према неким изворима зидови фортификације били су од армираног бетона који је понегдје био дебљине и два метра.

Руски војни експерт Јуриј Подољака наводи да ће Авдијивка бити освојена за максимално 48 сати.

Пратите нас и путем Вибера

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.