Dokumentarac

Nacistički veterani ne kaju se zbog zločine za vrijeme rata: Neki još podržavaju Hitlera

  • 23.05.2021. 21:13

Posljednji nacistički veterani iz Drugog svjetskog rata žive udobno u svojim kućama u Njemačkoj i vode normalan život. Iako se mnogi od njih kaju zbog svega što se izdešavalo, neki od njih ponosni su na to što su učestvovali u jednom od najvećih zločina čovječanstva.

U novom dokumentarcu "Završni zločin" koji je objavljen prošlog petka, britanski režiser Luk Holand, čiji su baba i djeda ubijeni u holokaustu intervjuisao je nekoliko bivših nacističkih vojnika o njihovim sjećanjima na Drugi svjetski rat.

Pošto ih njemačka nije smatrala ratnim zločincima, većina generala, bivših ljekara i SS oficira, mogli su da se vrate u svoje domove nakon što se rat završio, kao da se prije toga ništa nije desilo.

- Većina onih koji su za vrijeme rata bili nacistički vojnici, poslije su govorili da se ne sjećaju, da nisu znali, i da su znali da bi se potpuno drugačije ponašali - rekao je jedan od veterana Kaus Klajnau u dokumentarcu.

On vjeruje da je u pitanju velika zabluda koja se toliko proširila jer svi pokušavaju da se distanciraju od zločina počinjenih tokom rata, posebno onih koje su učinili u posljednjim godinama rata.

- Zato su mnogi govorili da nisu nacisti - dodao je Klajnau.

Većina Holandovih sagovornika pristupilo je ratu preko organizacije Jung volk koja je u to vrijeme bila obavezna za dječake između 10 i 14 godina. Nakon toga su prešli u Hitlerovu omladinu ili u Ligu njemačkih djevojčica u zavisnosti od pola djece.

Nekoliko njih bili su jako srećni što su pohađali ove dječje kampove. 

Ovo je moja članska karta Hitlerove omladine. Pridružio sam se Jung volku sa 10 godina i dobio sam ovu karticu. Pridružio sam se 1. maja 1937. godine, čak i prije nego što sam napunio 10 godina. Jedva sam čekao na to - kaže Hans Verk, još jedan od Holandovih sagovornika koji je kasnije služio u SS odredu.

On je kasnije u razgovoru izrazio ogromno žaljenje zbog svega što se izdešavalo tokom rata.

Žena koja je željela da ostane anonimna rekla je da ona nije podržala stranku, ali da joj se svidjela uniforma i da je zato ušla u Ligu njemačkih djevojčica, prenosi NY Post.

Uživala sam da nosim uniformu i da odlazim na marš - rekla je žena.

Međutim sve to je bila varka, jer su djecu od malih nogu učili da mrze.

- Naučili smo da čitamo, ali su nas tjerali da čitamo i knjige sa jevrejskom tematikom. Sjećam se da smo imali jednu karikaturu na kojoj je bio Jevrej masan i prljav. Nosio je odvratan prljav šešir i dugu kosu. Pored njega bila je plavokosa čista Nijemica sa bijelom keceljom - prisjećao se Verk.

Iako su mnogi sagovornici u dokumentarcu izrazili sramotu zbog svoje uloge u Drugom svjetskom ratu, drugi uopšte ne žale. Jedan veteran, koji je takođe želio da bude anoniman, slatko se smijao prisjećajući se situacije kada je u svom svinjcu pronašao pobjegle logoraše.

Upitan da li još uvijek poštuje Adolfa Hitlera, Karl Holander, bivši poručnik SS-a koji je sačuvao svoje značke sa kukastim krstovima odgovorio je potvrdno.

Još uvijek da. Njegova ideja bila je dobra. Ne smatram da Jevreje treba ubiti, ali bi ih trebalo protjerati u drugu zemlju. Da smo to uradili spriječili bi ovakvu katastrofu - rekao je Holander.

Drugi SS veteran dijeli mišljenje sa Holanderom.

- SS odred nije imao veze sa strašnim i brutalnim postupcima prema Jevrejima i neistomišljenicima u koncentracionim logorima. Mi smo bili pravi vojnici. Ne žalim i nikada se neću pokajati što sam bio član tog odreda. Bili smo pravi drugovi -  rekao je on u dokumentarcu.

Тагови:
  • 12:15 Документарни програм: Инстаграм, живот под филтером

    ''Документарни програм: Инстаграм, живот под филтером

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.