Epidemija mukormikoze

Nakon korone, Indiju kosi nova pošast: Umrlo na hiljade ljudi, situacija je ozbiljna

  • 29.06.2021. 14:20

Mediji prenose da je zaraženo na desetine hiljada ljudi, a da je nekoliko hiljada izgubilo život.

U bolnicama u regionu Puni kreveti su puni oboljelih od ove gljivične infekcije. Porast broja oboljelih krenuo je nakon što je drugi talas korona virusa zadao stravičan udarac ovoj zemlji i odnio na desetine hiljada života.

Zbog epidemije bolnice sada otvaraju odjeljenja za mukormikozu. U pojedinim bolnicama ima i po nekoliko stotina pacijenata. Čini se da je mukormikoza opasnija od kovida i da odnosi više žrtava. Da bi spasli živote pacijenata, ljekari moraju da donose teške odluke.

Mnogim pacijentima su odstranjeni dijelovi nosa, vilice...

- Ja vozim školski autobus i izdržavam cijelu porodicu. Živimo od toga što ja zaradim. Morali smo da se uzajmimo da bih sebe održao u životu - kaže jedan Indijac, koji je ostao bez oka.

Očajan je jer kaže da ne zna šta će da radi, jer autobus više neće moći da vozi.

U bolnici u kojoj su raniji liječili tri slučaja godišnje, sada svakodnevno zbrinu pet pacijenata sa mukormikozom, piše BBC. Prema riječima ljekara, korona virus i steroidi koji su korišćeni za liječenje učinili su rude ranjivim i podložnim oboljevanju od gljivičnih infekcija.

- Pacijenti koje hospitalizujemo ne ostaju u bolnici dan ili dva. Oni će ovde morati da provedu po mjesec dana i više. Za to vrijeme operišemo ih barem jednom - kaže ljekar koji radi u bolnici u Puniju.

On dodaje da statistike govore da oko 50 odsto oboljelih može da premine.

- Ovdje počinjemo bitku da ih spasimo - kaže on.

S obzirom na to da se ranije rijetko obolevalo od ove bolesti, na zalihama nije bilo dovoljno adekvatnih lijekova. Mnogi su zato potražili rešenje na crnom tržištu, i plaćali su papreno da bi došli do lijeka.

Nisu rijetki slučajevi da su ljudi preživjeli kovid, a da ih je ubila mukormikoza. Sidhart Karade umro je od mukormikoze u 19. godini.

Njegova porodica kaže da mu bolest nije dijagnostifikovana na vrijeme.

- Bio je na nogama, pomagao mi po kući. Bio nam je velika podrška, mnogo mi nedostaje - kaže njegova majka.

Dodaje da je Sidhart išao na brojne operacije da bi ga spasli. Prodali su sve vrijedno što su imali i na kraju ostali bez njega.

Sada se strahuje od mogućeg početka trećeg talasa pandemije, koji bi u kombinaciji sa mukormikozom mogao da odnese još mnogo života u Indiji.

(Tanjug)

Тагови: