Sergej Lavrov  

NATO neće rasporediti brodove u Kerčkom moreuzu

  • 21.04.2019.14:20

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov smatra da NATO neće rasporediti brodove i učestvovati u provokacijama koje su osmislile ukrajinske vlasti u Kerčkom moreuzu.

"Oni mogu da podrže to moralno i politički. Ne vidim situaciju u kojoj brodovi NATO-a učestvuju u vojnim provokacijama. Ne vidim takvu vrstu situacije i na osnovu informacija kojima raspolažemo, imam sve osnove da verujem da NATO odlučuje za sebe", rekao je Lavrov u intervjuu za TV Zvezda, prenosi Tas.

U novembru 2018. godine ukrajinski predsednik Petro Porošenko želeo je da slanjem ukrajinskih brodova u Kerčki moreuz izazove skandal i kaže Zapadu "kako ga Rusija gazi i da traži nove sankcije", rekao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije istakao je da je Rusija spremna da dozvoli Njemačkoj i Francuskoj da prouči pravila plovidbe u Kerčkom moreuzu.

"Ako su Nijemci i Francuzi i dalje zainteresovani da saznaju šta se dogodilo i da se ne oslanjaju na glasine koje stižu sa ukrajinske strane, dobrodošli su", poručio je Lavrov.

Tri ukrajinska ratna broda su u novembru prošle godine pokušala da uđu u ruske teritorijalne vode u Kerčkom moreuzu, zbog čega ih je ruska ratna mornarica zaustavila i zaplijenila, a posade pritvorila.