Потрага за тијелима

​Недјељу дана након поплава Либија и даље броји мртве

  • 19.09.2023. 11:17

Тимови за потрагу и спасавање који носе маске за лице и заштитна одјела наставили су суморну потрагу за тијелима и преживјелима у блатом прекривеној пустоши.

Погођеним становницима, од којих је 30.000 људи сада без крова над главом само у Дерни, пријеко су потребни чиста вода, храна, склониште и основне залихе усред све већег ризика од колере, дијареје, дехидрације и неухрањености, упозоравају агенције УН.

"У овом граду свака породица је погођена", рекао је један становник Мохамед ал-Давали, преноси "Еуронеwс".

Други, Мохамед ал-Зави (25) испричао је како је видио "велику планину воде која са собом носи аутомобиле, људе, ствари... и све излива у море". Усред хаоса, тачан број мртвих остао је непознат. 

Министар здравља источне администрације Осман Абдељалил рекао је да су 3.283 особе потврђене мртве у Дерни након што је у недјељу нађено још 31 тијело.

Либијски званичници и хуманитарне организације упозорили су, међутим, да би коначни број жртава могао бити много већи, јер се хиљаде и даље воде као нестале.

Изасланик УН у Либији Абдоулаие Батили посјетио је Дерну у суботу и објавио на платформи X, некадашњем Тwиттеру, да је разарање било "срцепарајуће". 

"Видио сам из прве руке величину катастрофе. Ова криза је изван могућности Либије да управља, она превазилази политику и границе", навео је Батили.

Тимови за хитне случајеве и помоћ распоређени су из Француске, Грчке, Ирана, Русије, Саудијске Арабије, Туниса, Турске и Уједињених Арапских Емирата, а на путу је још и из других земаља.

Напоре у пружању помоћи омета политичка подјела Либије, која је утонула у године рата и хаоса након што је побуна из 2011. довела до свргавања и убиства Моамера Гадафија. Нафтом богата сјеверноафричка земља сада је и даље подијељена између двије ривалске владе - администрације коју подржавају УН у главном граду Триполију и једне са сједиштем на истоку погођеном катастрофом.

Шеф Међународне организације за миграције у Либији Таухид-паша објавио је на X да је сада циљ да се каналишу све власти "да раде заједно, у координацији".

Џејмс Клеверли, британски министар спољних послова, рекао је да је "велики изазов са Либијом" то што јој недостаје потпуно функционална влада са којом би координирала.

Огромне поплаве су услиједиле пошто је Либију 10. септембра захватила олуја "Даниел", која је раније донијела смртоносне поплаве Грчкој, Турској и Бугарској.

Вода која се брзо дизала пробила је двије узводне бране у Дерни, изазвавши касноноћни талас који се обрушио на центар града са 100.000 становника, однијевши читаве стамбене блокове у Средоземно море.

Постављају се питања да ли се катастрофа могла спријечити, јер су пукотине на бранама први пут пријављене 1998. године.

Недјељу дана након катастрофе, тијела и даље излазе на обалу. Хамза Ал-Кхафифи (45) војник из Бенгазија, описао је АФП-у како је нашао гола тијела "старих, младих, жена, мушкараца и дјеце".

Либијски спасилачки тим у чамцу на надувавање пријавио је да је видио "можда 600 тијела" у мору код региона Ом-ал-Брикет, око 20 километара источно од Дерне, према снимку који је подијељен на друштвеним мрежама.

Уједињене нације су покренуле апел за помоћ за више од 71 милион долара.

Помоћ која се шаље у Либију укључује воду, храну, шаторе, ћебад, хигијенске комплете, лијекове и хируршке потрепштине за хитне случајеве, као и тешку машинерију која помаже у чишћењу остатака и још врећа за лешеве.

Размјере разарања у Дерни и околним областима изазвале су солидарност широм подијељене Либије, пошто су волонтери у Триполију прикупљали помоћ за жртве поплава.

Међународни комитет Црвеног крста упозорио је да су неексплодиране нагазне мине и друга убојита средства из рата можда доспјела у подручја која су раније била без контаминације оружјем. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: