"Атмосферска ријека"

Необичан метеоролошки феномен изазвао огромне поплаве у Калифорнији

  • Извор: Кликс
  • 06.02.2024. 08:31

Најмање три особе погинуле су у паду стабала док је снажна олуја натапала Калифорнију доносећи поплаве, одроне блата и нестанке струје. Ватрогасци су реаговали на више од 130 поплава и извели неколико спашавања од почетка потопа.

Метеоролози кажу да ће се јака киша с поплавама опасним по живот наставити до уторка. Рекордна количина падавина натјерала је гувернера да прогласи ванредно стање у осам округа.

Олуја је посљедица ефекта "атмосферске ријеке", феномена у којем вода испарава у ваздух и ношена вјетром, творећи дуге струје које теку небом као што ријеке теку копном.

Свето писмо, икона Богородице и цртеж Светог Саве остали читави у пожару у кући код Лакташа

Свето писмо, икона Богородице и цртеж Светог Саве остали читави у пожару у кући код Лакташа

Ова спора олуја је друга атмосферска ријека која је погодила Калифорнију у двије седмице

Дужносници су издали налоге за евакуацију неких брдовитих четврти на југу државе, укључујући Лос Анђелес, гд‌је су градски челници прогласили ванредно стање.

"Сада је од виталног значаја више него икад, останите сигурни и склоните се с цеста. Напустите своју кућу само ако је пријеко потребно", рекла је у понед‌јељак градоначелница ЛА-а Карен Бас.

Даље на сјеверу, Сан Франциско, један од најбрдовитијих градова на свијету, и његова околна подручја су вид‌јели клизишта.

Шта ако Краљ Чарлс абдицира?

Шта ако Краљ Чарлс абдицира?

Тројица мушкараца умрла су од пада дрвећа, укључујући једног у долини Сакраменто, а другог када се стабло срушило на кућу у округу Санта Круз, рекли су званичници. Старији мушкарац погинуо је у Јуба Ситију у сјеверној Калифорнији када је дрво секвоје пало у његово двориште.

Исти олујни систем такође је нанио врло обилан снијег диљем регије. У понед‌јељак је лавина погодила скијалиште у Лее Кањону у близини Лас Вегаса, Невада, иако нико није повријеђен.

У подручју Лос Анђелеса забиљежени су одрони блата и крхотине. У нед‌јељу је 16 становника било присиљено напустити своје домове у Холивуд Хилсу након што је блато текло кроз куће, рушећи зграде с темеља и пуцајући плиноводе.

Навијач ставио прст у задњицу фудбалера Севиље док је изводио аут

Навијач ставио прст у задњицу фудбалера Севиље док је изводио аут

Свједоци су саопштили да су вид‌јели хладњаке и клавире како пролазе улицама међу крхотинама. Штета је такође пријављена у луксузним четвртима Бел Ер и Беверли Хилс у ЛА-у.

Возачима који су остали у поплавама у Лос Анђелесу и округу Сан Бернардино морали су помоћи спасиоци.

Отац, мајка и кћи били су присиљени изаћи из свог аутомобила рано у понед‌јељак и успјели су се попети на дрво како би побјегли од растуће поплавне воде, према ватрогасним екипама Сан Бернардина.

Ухапшена Лиса Ен

Ухапшена Лиса Ен

Службе спашавања на обали стигле су у помоћ за 19 наутичара који су остали насукани на стијенама у близини лукобрана Лонг Бича након што је њихова једрилица дуга 15 метара изгубила јарбол у олујном вјетру.

Спасиоци су послали пливаче спасиоце да ступе у контакт са групом, којима је затим пружена помоћ у чамцима за спашавање са само једном особом која је задобила повреде које нису опасне по живот.

Снажни вјетрови до 112 km/h такође су узроковали нестанке струје и рушење стабала, иако се предвиђало да ће се удари вјетра знатно смањити до понед‌јељка навече.

Младић из БиХ повриједио 5 полицајаца током хапшења

Младић из БиХ повриједио 5 полицајаца током хапшења

Слиједи дан који је већ био рекордан за државу. Национална метеоролошка служба саопштила је да је у нед‌јељу у средишту Лос Анђелеса пало 104,1 cm кише, надмашивши претходни рекорд од 63,5 cm постављен 1927. године.

Олуја и повезане поплаве такође су присилиле школе на затварање од Малибуа до округа Сонома, у близини Сан Франциска.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.