"Atmosferska rijeka"

Neobičan meteorološki fenomen izazvao ogromne poplave u Kaliforniji

  • Izvor: Kliks
  • 06.02.2024. 08:31

Najmanje tri osobe poginule su u padu stabala dok je snažna oluja natapala Kaliforniju donoseći poplave, odrone blata i nestanke struje. Vatrogasci su reagovali na više od 130 poplava i izveli nekoliko spašavanja od početka potopa.

Meteorolozi kažu da će se jaka kiša s poplavama opasnim po život nastaviti do utorka. Rekordna količina padavina natjerala je guvernera da proglasi vanredno stanje u osam okruga.

Oluja je posljedica efekta "atmosferske rijeke", fenomena u kojem voda isparava u vazduh i nošena vjetrom, tvoreći duge struje koje teku nebom kao što rijeke teku kopnom.

Sveto pismo, ikona Bogorodice i crtež Svetog Save ostali čitavi u požaru u kući kod Laktaša

Sveto pismo, ikona Bogorodice i crtež Svetog Save ostali čitavi u požaru u kući kod Laktaša

Ova spora oluja je druga atmosferska rijeka koja je pogodila Kaliforniju u dvije sedmice

Dužnosnici su izdali naloge za evakuaciju nekih brdovitih četvrti na jugu države, uključujući Los Anđeles, gd‌je su gradski čelnici proglasili vanredno stanje.

"Sada je od vitalnog značaja više nego ikad, ostanite sigurni i sklonite se s cesta. Napustite svoju kuću samo ako je prijeko potrebno", rekla je u poned‌jeljak gradonačelnica LA-a Karen Bas.

Dalje na sjeveru, San Francisko, jedan od najbrdovitijih gradova na svijetu, i njegova okolna područja su vid‌jeli klizišta.

Šta ako Kralj Čarls abdicira?

Šta ako Kralj Čarls abdicira?

Trojica muškaraca umrla su od pada drveća, uključujući jednog u dolini Sakramento, a drugog kada se stablo srušilo na kuću u okrugu Santa Kruz, rekli su zvaničnici. Stariji muškarac poginuo je u Juba Sitiju u sjevernoj Kaliforniji kada je drvo sekvoje palo u njegovo dvorište.

Isti olujni sistem takođe je nanio vrlo obilan snijeg diljem regije. U poned‌jeljak je lavina pogodila skijalište u Lee Kanjonu u blizini Las Vegasa, Nevada, iako niko nije povrijeđen.

U području Los Anđelesa zabilježeni su odroni blata i krhotine. U ned‌jelju je 16 stanovnika bilo prisiljeno napustiti svoje domove u Holivud Hilsu nakon što je blato teklo kroz kuće, rušeći zgrade s temelja i pucajući plinovode.

Navijač stavio prst u zadnjicu fudbalera Sevilje dok je izvodio aut

Navijač stavio prst u zadnjicu fudbalera Sevilje dok je izvodio aut

Svjedoci su saopštili da su vid‌jeli hladnjake i klavire kako prolaze ulicama među krhotinama. Šteta je takođe prijavljena u luksuznim četvrtima Bel Еr i Beverli Hils u LA-u.

Vozačima koji su ostali u poplavama u Los Anđelesu i okrugu San Bernardino morali su pomoći spasioci.

Otac, majka i kći bili su prisiljeni izaći iz svog automobila rano u poned‌jeljak i uspjeli su se popeti na drvo kako bi pobjegli od rastuće poplavne vode, prema vatrogasnim ekipama San Bernardina.

Uhapšena Lisa Еn

Uhapšena Lisa Еn

Službe spašavanja na obali stigle su u pomoć za 19 nautičara koji su ostali nasukani na stijenama u blizini lukobrana Long Biča nakon što je njihova jedrilica duga 15 metara izgubila jarbol u olujnom vjetru.

Spasioci su poslali plivače spasioce da stupe u kontakt sa grupom, kojima je zatim pružena pomoć u čamcima za spašavanje sa samo jednom osobom koja je zadobila povrede koje nisu opasne po život.

Snažni vjetrovi do 112 km/h takođe su uzrokovali nestanke struje i rušenje stabala, iako se predviđalo da će se udari vjetra znatno smanjiti do poned‌jeljka naveče.

Mladić iz BiH povrijedio 5 policajaca tokom hapšenja

Mladić iz BiH povrijedio 5 policajaca tokom hapšenja

Slijedi dan koji je već bio rekordan za državu. Nacionalna meteorološka služba saopštila je da je u ned‌jelju u središtu Los Anđelesa palo 104,1 cm kiše, nadmašivši prethodni rekord od 63,5 cm postavljen 1927. godine.

Oluja i povezane poplave takođe su prisilile škole na zatvaranje od Malibua do okruga Sonoma, u blizini San Franciska.

Pratite nas i putem Vibera

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.