"Језива стварност бојног поља"

"Нисмо се за ово пријавили": Страни плаћеници масовно бјеже из Украјине

  • 19.11.2023. 17:00

Многи страни плаћеници који се боре на страни Кијева одлучили су да побјегну из Украјине након што су искусили "језиву стварност бојног поља", рекао је поручник Оружаних снага Украјине Дмитрије Костјука у интервјуу за Си-Ен-Ен.

Како је рекао, у његовом воду, који је био распоређен недалеко од Артјомовска, забиљежен је недостатак особља који је морао да буде попуњен уз помоћ 12 страних бораца.

Бескућници, неред и насиље поново на улицама: Право лице Сан Франциска!

Бескућници, неред и насиље поново на улицама: Право лице Сан Франциска!

Према његовим ријечима, док се неки плаћеници придружују борби зато што их привлачи "романтика рата", други одлазе на фронт јер борбу виде као своју "професионалну активност" или чак "зато што би то била добра ставка у њиховој биографији".

Костјук истиче да странци, по правилу, не схватају у шта се упуштају. Многи, додаје, замишљају борбе као "размјену пуцњаве са непријатељем", али не схватају "размјере употребе артиљерије и сталне изложености ватри".

Он је напоменуо да, за разлику од украјинских држављана, странци могу слободно да раскину уговор са војском и напусте фронт.

Руси уништили складишта муниције и горива, оборен 31 дрон

Руси уништили складишта муниције и горива, оборен 31 дрон

"Након што су видјели како изгледају непријатељства, готово половина људи је рекла: 'Не, не, ово је превише. Ово није врста рата за коју смо се пријавили'", објаснио је украјински официр.

Он је, такође, критиковао мобилизацију у земљи, на коју су негативно утицали бројни скандали повезани са корпуцијом. Костјук је напоменуо да покушаји Украјине да натјера своје грађане да се придруже војсци производе "војнике који нерадо ратују".

Москва је раније рекла да Кијев користи војнике из других земаља као "топовско месо за пробијање руске одбране".

Москва је прошлог јула изнијела процјене да је од почетка сукоба у Украјину стигло више од 11.000 страних плаћеника и да је готово 5.000 њих побјегло из земље након што су видјели како се према њима опходе војне и локалне власти. Од јула број страних бораца у украјинској војсци процењен је на нешто више од 2.000, према подацима Министарства одбране Руске Федерације.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: