Mnogo je razloga

Njemačka i Francuska protiv zabrane izdavanja viza ruskim državljanima

  • Izvor: Tanjug
  • 31.08.2022.08:50

Njemačka i Francuska su se suprotstavile sve učestalijem pozivu širom Evropske unije da se onemogući izdavanje viza ruskim državljanima koji žele ući u neku od članica EU.

Ukazale su da bi time bili pogođeni svi stanovnici Rusije, pa i oni koji i dalje održavaju veze sa Zapadom. U njemačko-francuskom dokumentu, čiji je sadržaj objavila agencija Rojters, je navedeno da razumiju zabrinutost pojedinih država EU, ali da se ne smije “potcijeniti transformativna moć doživljaja života u demokratskim sistemima, posebno za buduće generacije.

Naša vizna politika to treba odražavati i omogućavati kontakte građana EU i državljana Rusije, koji nisu povezani sa ruskom vladom”.

Među državama koje su tražile onemogućavanje izdavanja viza su Estonija, Latvija, Litvanija, Finska, Danska i Poljska, a kao razlog za to su istakle rusku agresiju na Ukrajinu. Holandija je juče, 30. avgusta, takođe podržala ovaj zahtjev, prenosi Klix.

Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski je pozvao Zapad na uvođenje zabrane ulaska svih ruskih državljana. Portugal smatra da sankcije trebaju biti usmjerene protiv “ruske ratne mašine”, a ne protiv građana Rusije. Takvog mišljenja su i u Španiji. Očekuje se da i Grčka zvanično kaže svoj stav po ovom pitanju.