"Zelena industrija"

Njemačka i Norveška potpisale deklaraciju

  • Извор: Танјуг
  • 05.01.2023. 13:57

​Njemačka i Norveška sarađivaće u razvoju "zelene industrije".

Naime, premijer Norveške Jonas Gar Store i njemački ministar ekonomije Robert Habek potpisali su danas zajedničku deklaraciju o povećanju proizvodnje obnovljive energije i razvoju zelene industrije.

Kako su saopštili na konferenciji za novinare nakon potpisivanje u Oslu, u deklaracijama su navedeni koraci za saradnju u oblastima proizvodnje energije upotrebom vodonika, korišćenjem snage vjetra i mora, kao razvoju baterija i smanjenju negaticnog uticaja ugljen-dioksida, prenosi Rojters.

"Vremena su izazovna u Evropi zbog rata u Ukrajini. Usred energetske krize, vidimo koliko je Norveška važna kao pouzdan snabdjevač Evrope gasom, ali takođe vidimo koliko je ključno da brže pređemo na više obnovljive izvore energije", rekao je Store.

Norveška naftna kompanija Ekvinor i njemačka kompanija RVE ranije danas su saopštile da planiraju da razviju industrijski lanac za proizvodnju i upotrebu vodonika. Ovo bi omogućilo Njemačkoj da smanji svoje oslanjanje na energiju dobijenu iz sagorijevanja uglja i na taj način smanji emisije ugljen-dioksida, iako su zajednička ulaganja zavisna od cjevovoda vodonika, koji Ekvinor i partneri trenutno ispituju, a koji ima cilj povezivanje Norveške i Njemačke.

Norveška je od prošle godine pretekla Rusiju kao najveći evropski snabdjevač gasom, a Ekvinor je postao najveći izvoznik, nakon što je ruski Gasprom smanjio isporuku gasa Evropi.

Тагови: