"Наде Запада нису биле оправдане"

Њемачки лист: Европа тражи начин да Кијев започне преговоре са Москвом!

  • 18.11.2023. 16:47

Наде Запада у успјех украјинске контраофанзиве нису биле оправдане, а у Бриселу су већ започеле дилпоматске игре чији је циљ да се Украјина врати преговорима са Русијом, пише "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

Европа сада размишља о сопственој безбједности, пошто су испоруке војне помоћи Украјини практично испразниле војна складишта широм ЕУ.

Да је украјинска противофанизва пропала, признаје и највиши војни врх у Кијеву. То је недавно признао и главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни, који је изјавио да је дошло до "застоја" и да планирани продор до Црног мора није успио. Његове изјаве изазвале су прави шок у Украјини.

Нешто се озбиљно комеша: Зеленски смијенио још једног високог функционера

Нешто се озбиљно комеша: Зеленски смијенио још једног високог функционера

Док европски политичари и даље обећавају помоћ Кијеву "колико год буде било потребно", западни војни стручњаци дијеле процјену Залужног. На Западу више нико не говори о "стратешким офанзивама", већ једино о одбрани.

Русија може да се припрема за прославу дана побједе над Украјином

Несташица наоружања у Европи је посљедица деценијама дугог недовољног финансирања оружаних снага, што није могуће исправити преко ноћи. Ни Украјина више нема времена да развија сопствену војну производњу, као што је својевремено предлагао Залужни.

Русија сада може да се спрема на прославу дана побједе над Украјином, наводи ФАЗ. "Руси могу да се купају у кримском шампањцу."

Украјински канал: Американци спријечили смјену Залужног

Украјински канал: Американци спријечили смјену Залужног

Слабљење америчке подршке може бити још један разлог за славље. Више нико не вјерује у обећања шефа Бијеле куће Џозефа Бајдена. У америчком Конгресу не могу да се договоре о наставку помоћи Украјини, а Европљани у томе неће моћи да замјене Американце. Уколико бивши предсједник Доналд Трамп побиједи на предстојећим изборима, то ће бити још један разлог за славље у Кремљу.

Из тих разлога, расте притисак на Кијев да започне преговоре са Москвом. Нико о томе још не говори јавно, али Европљани су већ почели са новом дипломатском игром, која треба да врати Кијев преговорима са Москвом.

Да би то урадио, Запад треба да створи одређене услове. Недавно је бивши генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен предложио да Украјина уђе у Алијансу, али без дијела територија.

Ништа од

Ништа од "сребрног метка" за контраофанзиву, Украјинцима не значе амерички "абрамси"

Идеја да Кијев треба да уступи дио својих територија је већ на столу. У Бриселу вјерују да ће Зеленски морати да прогута ову горку пилулу, закључује ФАЗ, уколико му буде обећана јасна перспектива за улазак Украјине у ЕУ.


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:55 Ноћни програм

    Ноћни програм