Poljska

Nosila 7 dana mrtav fetus: Preminula trudnica, spremaju se demonstracije

  • Извор: Танјуг
  • 27.01.2022. 17:00

Jedna trudnica u Poljskoj umrla je nakon što je više od nedjelju dana morala da nosi mrtvi fetus u materici.

Bolnica u kojoj se liječila poriče da je u bilo čemu pogriješila, ali tužioci su pokrenuli istragu.

Aktivisti za njenu smrt okrivljuju gotovo potpunu zabranu pobačaja u Poljskoj, koja je stupila na snagu prošle godine, javljaju svjetski mediji.

Sličan slučaj prošle jeseni, kada je trudnica umrla nakon što su ljekari odbili da prekinu trudnoću uprkos tome što su fetusu dijagnostifikovali fatalne urođene mane, podstaklo je masovne proteste protiv zakona o pobačaju.

Sada se slične demonstracije ponovo planiraju u Poljskoj.

Vijest o smrti 37-godišnjakinje, nazvane samo Agnješka, iza koje su ostali muž i troje djece, objavila je porodica na društvenim mrežama.

Za tragediju su okrivili bolnicu, rekavši da je Agnješka sedam dana bila prisiljena da nosi mrtvi fetus jer ljekari nisu htjeli da ga izvade iz straha da će povrijediti blizanca iako je ona tražila pobačaj.

Blizanac je naknadno takođe umro, a oba fetusa su izvađena dva dana kasnije.

Porodica tvrdi kako je bolnica potom pozvala sveštenika da organizuje sahranu.

Međutim, razboljela se i sama Agnješka. Njena porodica vjeruje da se radilo o sepsi, po život opasnoj reakciji tijela na infekciju. Nakon što je kasnije prebačena u drugu bolnicu, ubrzo je umrla.

“Vlada ima krv na svojim rukama”

“Apelujemo na pravdu i odštetu za smrt naše supruge, majke, sestre i prijateljice. Ovo je još jedan dokaz da vlada ima krv na svojim rukama”, napisala je njena porodica.

Bolnica koja je prvobitno liječila Agnješku potvrdila je okolnosti njene smrti i smrti njenih fetusa: “Nakon smrti prvog djeteta 23. decembra 2021. usvojen je pristup čekanja i praćenja jer je postojala šansa da se spasi drugo dijete. Uprkos naporima ljekara i drugi fetus je umro. Tada je odmah donesena odluka o prekidu trudnoće i 31. decembra postalo je moguće izvesti pobačaj u opštoj anesteziji.”

Protest protiv zakona o abortusu u Poljskoj

“Nakon što se i Agnješka razboljela, ljekari su preduzeli sve potrebne dijagnostičke i terapijske mjere. Nažalost, stanje pacijentkinje onemogućilo je spašavanje njenog života”, stoji u bolničkom saopštenju, u kojem je navedeno da je 23. januara bila pozitivna na korona virus. Umrla je 25. januara.

Bolnica je svoje saopštenje zaključila rekavši kako je “preduzela sve moguće i potrebne radnje da bi spasila živote djece i pacijentkinje” te da “na ponašanje ljekara nije uticalo ništa drugo osim medicinskih procena, brige za pacijentkinju i njenu djecu”.

Pokrenuta istraga

Tužilaštvo u gradu Čestohova, gdje se sve ovo dogodilo, danas je objavilo da je otvorilo istragu o dva potencijalna kaznena djela: izlaganju pacijenta riziku gubitka života i ubistvu iz nehata. Tužioci će ispitati članove porodice i bolničko osoblje, kao i medicinsku dokumentaciju i rezultate obdukcije.

Aktivisti vjeruju da je gotovo potpuna zabrana pobačaja, uvedena početkom prošle godine, dovela do toga da ljekari nerado prekidaju trudnoću zbog straha od kaznenog progona. U mnogim slučajevima, tvrde aktivisti, to je rezultiralo pretnjama zdravlju, pa čak i životima trudnica.

Već se organizuju protesti u gradovima širom Poljske pod nazivom “Nijedan više”, javlja Gazeta Viborča. Isti slogan korišćen je i tokom jesenjih protesta protiv zabrane pobačaja.

Konzervativni pobornici ograničenja pobačaja odgovaraju da, čak i u pooštrenom obliku, zakon izričito dopušta pobačaj ako trudnoća preti životu ili zdravlju majke. Oni tvrde da su ovakve tragedije rezultat lekarske greške, a ne slova zakona.

Jedna od vodećih poljskih aktivistkinja protiv pobačaja, Kaja Godek, optužila je pro-choice aktiviste da su “još jednom iskoristili tragediju” tako što su “instrumentalizovali smrt trudne žene za svoje političke strategije i kampanje za pobačaj”.

Nakon sličnog slučaja prošle godine, kada je preminula Iza, istraga je utvrdila da iza njene smrti stoji ljekarska greška. Potom je poljsko Ministarstvo zdravlja izdalo uputstva bolnicama kako postupiti u takvim slučajevima.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином