САД

Нова побједа Трампа на републиканским изборима: Поразио Хејли у њеној матичној држави

  • Извор: Кликс
  • 25.02.2024. 08:23

Доналд Трамп остварио је побједу над Ники Хејли и то у Јужној Каролини, њеној матичној држави што је, према писању тамошњих медија, тежак пораз на њеном путу на републиканским изборима.

Судећи првим резултатима, Трамп је освојио близу 60 одсто гласова, док је Хејли прикупила неких 40 одсто гласова.

"Желим само да кажем да никада нисам видио републиканску странку тако уједињену као што је сада. Ово је фантастично вече", рекао је Трамп својим присталицама на побједничкој забави у Колумбији.

Ова побједа Трампа долази након убједљивих побједа у три државе - Ајови, Њу Хемпширу и Невади. Међутим, побједа у Јужној Каролини над Хејли која је била Трампов амбасадор у Уједињеним нацијама у вријеме када је он био предсједник САД-а је тежак ударац за њену кандидатуру.

Обраћајући се својим присталицама у Чарлстону, Хејли је обећала да неће одустати од утрке, тврдећи да Трамп ипак нема толику шансу да побиједи Бајдена на општим изборима.

Сљедећи републикански избори су у Мичигену, 27. фебруара.

Трамп изјавио да због оптужница против њега има већу подршку Афроамериканаца

Трамп изјавио да због оптужница против њега има већу подршку Афроамериканаца

Иначе, Хејлино обећање да неће одустати од утрке фрустрирало је Трампа и његове савезнике. Кажу да Хејли, која је себе упоредила са Давидом који се бори против Голијата, нема пут до побједе, и оптужују је да се ослања на богате донаторе како би "одржала неизбјежно", односно наставила утрку без икаквих очекивања за побједом.

Њене присталице присталице кажу да су захвалне на њеном присуству у утрци. Неки вјерују да 52-годишња Хејли поставља темеље за будућу предсједничку кандидатуру или се поставља као очигледан други избор моментима када Трамп више не буде могао бити кандидат странке.

Трамп у великом проблему: Како да плати казну?

Трамп у великом проблему: Како да плати казну?

У међувремену док се води предсједничка утрка, Трамп се суочава са 91 оптужбом за кривично д‌јело, као и са све већим правним таксама и огромним финансијским казнама које је искористио из свог фонда за кампању да плати.

На својим догађајима Хејли говори бирачима да "није нормално" да кандидат проводи више времена у судници него у кампањи, или да тражи од донатора да му покрију правне рачуне.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм