Милијардер

Трамп у великом проблему: Како да плати казну?

  • Извор: Мондо.рс
  • 16.02.2024. 21:12

Бивши амерички предсједник Доналд Трамп, његови синови и његова истоимена компанија већ су проглашени одговорним за лажно надувавање вриједности имовине у изјавама зајмодавцима.

Тужиоци су затражили од судије да казни Трампа са 370 милиона долара и да ограничи његову способност да послује у држави.

То је много новца, чак и за милијардера.

Правни стручњаци рекли су за Би-Би-Си да би тако велика казна, заједно са потенцијалном коначном пресудом која би могла у великој мјери утицати на његово царство некретнина, могла да нанесе озбиљан ударац финансијама господина Трампа.

Коме одговара смрт Наваљног?

Коме одговара смрт Наваљног?

"Он неће од‌једном постати радничка класа", рекла је бивша савезна тужитељка Дајана Флоренс.

"Али ово је много новца. Његово богатство ће бити значајно смањено", додала је она.

Зашто би Трамп могао бити кажњен са 370 милиона долара?

Државни тужилац Њујорка Летиција Џејмс рекла је на суду да је 370 милиона долара одговарајући износ који би Трампови требало да плате финансијску казну која укључује враћање новца стеченог лажним путем.

Трамп поново пријети НАТО чланицама: Они мисле да смо ми глупи!

Трамп поново пријети НАТО чланицама: Они мисле да смо ми глупи!

Она је израчунала суму на основу три фактора: новца који је господин Трамп наводно зарадио на штедњи на каматним стопама на кредите због погрешног исказивања имовине. "Бонуси" исплаћени запосленима Трамп организације који су учествовали у шеми и добит остварена од два имовинска посла за које Џејмс тврди да су прибављени на превару.

На судији Артуру Енгорону је да одреди финансијске казне када донесе своју пресуду.

Без обзира на износ, Трамп би такође морао да плати годишњу камату на ту казну, која датира неколико година уназад од када су се наводни прекршаји догодили.

Трамп иде на суђење због исплата порно глумици

Трамп иде на суђење због исплата порно глумици

Њујоршка каматна стопа од 9 одсто значи да ће Трамп можда морати да плати додатни деветоцифрен износ поред казне.

Трамп негира да је починио превару и каже да није било злочина јер су банке зарадиле новац на његовим инвестицијама. Очекује се да ће он покренути жалбу, чиме би се пресуда ставила на чекање док виши суд не размотри случај.

Али ако жели да избјегне плаћање казне или да му се заплијени лична имовина док траје жалбени процес, он и даље мора да положи пун износ који ће бити задржан на суду у року од 30 дана.

Казнена сума - али не разорна

Према једном прорачуну магазина Форбс, укупна нето вриједност имовине Трампа износи 2,6 милијарди долара. Канцеларија државног тужиоца Њујорка процијенила је његову годишњу нето вриједност на 2 милијарде долара у 2021. На основу тих процена, казна од 370 милиона долара коштала би Трампа отприлике 15 - 18 одсто његовог богатства.

Расте страх због Трамповог става о НАТО, огласио се и Шолц

Расте страх због Трамповог става о НАТО, огласио се и Шолц

Међутим, поред ове казне која је све извјеснија, он већ дугује Жан Карол 83,3 милиона долара одштете из одвојеног случаја за клевету, који је завршен у јануару. Његови правни трошкови такође расту док се бори са четири кривична предмета на савезном и државном нивоу. Ова финансијска оптерећења могу представљати више новца него што Трамп има на располагању.

Правни стручњаци кажу да он има неколико потенцијалних опција.

Трамп може да обезбиједи обвезницу, али би га то коштало

Да не би платио све унапред, Трамп би могао да покуша да обезбиједи гаранцију - гаранцију треће стране да може да плати пуну казну.

То би га коштало много више милиона, уз додатне камате и накнаде. Од њега би се такође вјероватно захтијевало да да залог.

Трамп: Русија треба да нападне све чланице НАТО-а које не плаћају чланарину

Трамп: Русија треба да нападне све чланице НАТО-а које не плаћају чланарину

Да би обезбиједила обвезницу од компаније за везивање, особа обично треба да уложи око 10% од укупног износа дуга, објаснио је Стивен Коен са Правног факултета у Њујорку. Дакле, ако Трамп дугује 370 милиона долара, можда ће морати да плати обвезничкој компанији 37 милиона долара да изда обвезницу, а ту накнаду неће добити назад.

Трамп би могао да прода имовину

У изјави у овом случају, Трамп је рекао да има 400 милиона долара у готовини. Међутим, уз његове друге правне обавезе и накнаде, то не би било довољно да покрије нову казну од 370 милиона долара.

Ништа од пара за Украјину: Представнички дом на паузи, Бајден огорчен

Ништа од пара за Украјину: Представнички дом на паузи, Бајден огорчен

„Мора да размисли шта да уради са својом имовином, како да ликвидира предузећа да би дошао до тог новца", рекла је Сара Кристоф, бивша федерална тужитељка.

Велики дио његовог богатства везан је за његове послове са некретнинама. Форбс је открио да је његова њујоршка империја некретнина процијењена на 490 милиона долара, укључујући и његов водећи кондоминијумски небодер, Трамп кулу, вредан 56 милиона долара према подацима овим подацима.

Његов портфолио укључује многе друге некретнине широм земље, са теренима за голф, кондоминијум кулама, хотелима, па чак и винаријом.

Продаје се

Продаје се "Бајденомобил", прешао само 26.000 километара

„Нешто ће морати да се прода или реализује да би се добио новац за плаћање такве врсте трошкова", рекао је Вилијам Томас, професор на Универзитету у Мичигену.

Трамп би могао да тражи новац од својих лојалних присталица

Трамп би се такође могао окренути огромном механизму прикупљања средстава који користи да плати десетине милиона правних трошкова.

Према Њујорк Тајмсу, 10% сваког долара који се прикупи од његових присталица иде на плаћање његове одбране у грађанским и кривичним суђењима. Користио је два комитета за политичку акцију - "Спасите Америку", који је био његово главно средство за плаћање правних такси, и "Учините Америку поново великом", који финансира његову предсједничку кандидатуру, да прикупи новац за покривање трошкова суђења, иако такве структуре обично користи у политичке сврхе.

Кога би Путин више волио у Бијелој кући: Бајдена или Трампа

Кога би Путин више волио у Бијелој кући: Бајдена или Трампа

Ови ентитети су одвојени од његовог званичног налога за предсједничку кампању.

Од његове прве оптужнице у марту 2023. до краја године, његов комитет за политичку акцију "Спасимо Америку" потрошио је скоро 40 милиона долара на адвокате и друге повезане хонораре, израчунао је Форбс.

Према федералним правилима финансирања кампање, Трамп би потенцијално могао да искористи "Спасимо Америку" да плати казну коју је одредио суд, рекла је Шена Портс, виши савјетник у Правном центру кампање. Не би му било дозвољено да изврши ову уплату званичним средствима за кампању, додала је она.

Прво појављивање Путина у јавности након смрти Наваљног - ФОТО

Прво појављивање Путина у јавности након смрти Наваљног - ФОТО

Али прикупљање средстава можда ионако није практично у случају Трампа, рекли су адвокати за Би-Би-Си. Према поднесцима Федералне изборне комисије, његов "Спасимо Америку" ПАЦ започео је нову годину са 5 милиона долара у готовини.

Трамп ће добити јаснију слику о томе шта то значи за његово пословно и лично богатство тек када судија Енгорон донесе своју коначну пресуду. Али без обзира на то како он одлучи да плати, свака већа казна ће вероватно изазвати озбиљне финансијске главобоље бившем предсједнику.

Путин: Блинкен је наш човјек

Путин: Блинкен је наш човјек

"Трамп је, упркос свим његовим погрешним представљањима и лажима о свом богатству, заиста богата особа", рекао је Томас, професор бизниса и додао да већина људи нема 400 милиона долара.

(Мондо)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм