Neefikasnost mjera

Nove preporuke SZO: Ukidanje ili ublažavanje međunarodnih zabrana saobraćaja

  • Извор: Танјуг
  • 20.01.2022. 09:07

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je ukidanje ili ublažavanje međunarodnih zabrana saobraćaja, navodeći kao razlog neefikasnost tih mjera za suzbijanje širenja varijante omikrona.

Zdravstvena agencija UN-a nedavno je ažurirala svoje preporuke o međunarodnim zdravstvenim propisima tokom sastanka komiteta za hitne slučajeve u srijedu.

Uključene su preporuke za „ukidanje ili ublažavanje međunarodnih zabrana saobraćaja jer one ne pružaju dodatnu vrijednost i nastavljaju da doprinose ekonomskom i socijalnom stresu“ u nekim zemljama.

Sprovođenje opštih zabrana putovanja „nije efikasno u suzbijanju međunarodnog širenja“ i „može obeshrabriti transparentno i brzo izvještavanje o novonastalim varijantama koje su možda zabrinjavajuće“, navodi agencija u saopštenju, navodi Gardijan.

– Neuspjeh ograničenja putovanja uvedenih nakon otkrivanja i prijavljivanja varijante omikron, da bi se ograničilo međunarodno njeno širenje, pokazuje neefikasnost takvih mjera tokom vremena – navodi se u saopštenju.

SZO je reagovala na odluku više zemalja da ograniči ili zabrani letove iz žarišta omikron soja, i navela i da bi neke od njih trebalo da ponovo razmotre prilagođavanje mjera kao što su testiranje i karantin koji predstavljaju finansijski teret za putnike. Ove mjere bi trebalo prilagoditi “kada je to prikladno”, dodaje SZO.

SZO je takođe rekla da zahtjev za pružanjem dokaza o vakcinaciji protiv kovid-19 za međunarodna putovanja možda nije potreban kao „jedini put ili uslov“ koji dozvoljava međunarodna putovanja. Pored toga, SZO je saopštila da je broj slučajeva korona virusa širom svijeta porastao za 20 odsto prošle nedjelje na više od 18 miliona. Brojke su porasle u svim regionima svijeta osim u Africi, gdje su broj zaraženih pao za skoro trećinu, prema SZO. Broj umrlih je na globalnom nivou, u protekloj nedjelji, ostao isti.