Буенос Ајрес

Нови аргентински предсједник: Вријеме је да вратимо Фалкландска острва

  • Извор: Индекс
  • 22.11.2023. 08:31

Портпарол британског премијера Ришија Сунака одговорио је како "нема сумње" да су Фалкландска острва британска након што је нови предсједник Аргентине рекао како је вријеме да их "врате".

Хавијер Милеи, који је у недјељу изабран за предсједника Аргентине, поручио је да Буенос Ајрес има "суверенитет о којем се не може преговарати" над Фалкландским острвима.

Обећао је да ће их вратити "дипломатским каналима".

Међутим, портпарол британског премијера истакнуо је да је питање суверенитета "ријешено прије неког времена".

Аргентина је дуго тврдила да има суверенитет над острвима, британском прекоморском територијом у југозападном дијелу Атлантског океана. 

Двије земље су ратовале око тог питања након што су аргентинске снаге извршиле инвазију на острва 1982. године, пише Би БИ Си. 


Зеленски: Украјина донијела све одлуке за почетак преговора са ЕУ

Зеленски: Украјина донијела све одлуке за почетак преговора са ЕУ

Фалкланди, познати у Аргентини као Малвини, удаљени су готово 13.000 километара од Уједињеног Краљевства и око 500 километара од копна Аргентине.

Аргентина се ове године повукла из битног споразума

На референдуму 2013. године становници Фалкландских острва гласали су с 99.8% да остану прекоморска територија Уједињеног Краљевства.

Званични портпарол Ришија Сунака најавио је да ће британска влада наставити "проактивно бранити право становника Фалкландских острва на самоодређење".

Раније ове године Аргентина се повукла из споразума о сарадњи потписаног 2016. и почела се залагати за разговоре о суверенитету.

У споразуму су се Аргентина и Уједињено Краљевство обвезали да ће "побољшати сарадњу у јужноатлантским питањима од заједничког интереса".


Српска пјевачица прву брачну ноћ провела сама: Он је остао с мојом кумом

Српска пјевачица прву брачну ноћ провела сама: Он је остао с мојом кумом

"Шта предлажем? Не може се преговарати о суверенитету Аргентине над Малвинским острвима. Малвини су аргентински. Сада морамо видјети како ћемо их вратити, јасно је да ратна опција није рјешење. Имали смо рат - који смо изгубили - и сада морамо уложити све напоре да вратимо острва дипломатским каналима", навео је Милеи током предизборне телевизијске дебате. 

У новинском интервјуу за "Ла Национ", дневне новине у Аргентини, предложио је да Уједињено Краљевство преда Фалкланде његовој земљи на сличан начин на који је Хонг Конг враћен под кинеску власт 1997.

Популистички политичар, који је себе описао као анархо-капиталиста, поручио је да се ставови оних који живе на острвима "не могу игнорисати".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.