Australija

Objavljen izvještaj iz Rio Tinta: Silovanja, rasizam, maltretiranja

  • Извор: РТС
  • 01.02.2022. 11:31

Rio Tinto objavio je izvještaj koji oslikava kulturu maltretiranja, uznemiravanja i rasizma u tom globalnom rudarskom gigantu, prenosi "RTS".

U taj izvještaj uključen je i 21 slučaj silovanja ili pokušaja silovanja ili seksualnog napada u posljednjih pet godina, navodi Rojters, dodajući da skoro polovina svih zaposlenih koji su odgovorili na eksternu reviziju kulture na radnom mjestu, a koju je naručio Rio Tinto, reklo je da su bili maltretirani, a da je rasizam uobičajen.

Izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm rekao je da su rezultati "uznemirujući" i da će kompanija primijeniti svih 26 preporuka iz izvještaja bivše australijske komesarke za polnu diskriminaciju Elizabet Broderik.

"Meni je to dvostruko otvorilo oči. Nisam shvatio koliko maltretiranja postoji u kompaniji, a drugo da je prilično sistemsko - tri pitanja maltretiranja, seksualnog uznemiravanja i rasizma... to je izuzetno uznemirujuće", rekao je Stausholm za Rojters.

Rio Tinto je pokrenuo revizije u martu prošle godine, nedugo nakon što je Stausholm preuzeo čelnu funkciju u svetlu široko rasprostranjene reakcije protiv kompanije, a nakon što je ta kompanija uništila 46.000 godina stare pećine u klisuri Juukan kako bi proširila rudnik gvožđa.

Više od 10.000 zaposlenih, skoro četvrtina od 45.000, podijelilo je iskustva i stavove za studiju.

Izvještaj je otkrio da je skoro 30 odsto žena i oko 7 odsto muškaraca iskusilo seksualno uznemiravanje na poslu, a 21 žena je prijavila silovanje ili pokušaj silovanja ili seksualnog napada.

Rasizam je bio "značajan izazov" za zaposlene na mnogim lokacijama. Ljudi koji rade u zemlji različitoj od njihovog rođenja iskusili su visoke stope rasizma, dok se skoro 40 odsto muškaraca koji se izjašnjavaju kao Aboridžini ili stanovnici ostrva Tores moreuza u Australiji suočilo sa rasizmom.

"Osjetio sam rasizam u svaki kutak ove kompanije", anonimno je rekao jedan zaposleni.

Rio Tinto je rekao da će se reforme fokusirati na posvećenost rukovodstva stvaranju bezbjednog i inkluzivnog radnog okruženja, uključujući povećanje raznolikosti unutar kompanije. To bi takođe osiguralo da su udaljeni objekti kompanije bezbjedni i olakšalo osoblju da označi neprihvatljivo ponašanje.

"Jasno je da mnogo više treba da se uradi da bi se osigurala bezbjednost radnika u sektoru resursa", rekao je Oven Vitl, sekretar sindikata VA, koji predstavlja preko 30 radničkih grupa koje imaju više od 150.000 članova u Zapadnoj Australiji.

"S obzirom na to da skoro polovina radne snage prijavljuje maltretiranje, jasno je da su oni iznevjerili radnike tokom dužeg vremenskog perioda i da moraju da urade mnogo više da spriječe uznemiravanje i maltretiranje na radnim mjestima", rekao je Vitl.

Seksizam, rasizam

Izvještaj iz Rio Tinta dolazi uoči objavljivanja drugog izvještaja vlade države Zapadne Australije o seksualnom uznemiravanju u rudarskim kampovima u državi koja obezbjeđuje više od polovine svjetskih zaliha gvozdene rude.

U podnescima istrazi navodi se da je seksualno uznemiravanje bilo rasprostranjeno u rudarskim kampovima u Zapadnoj Australiji, koja je dom rudnicima globalnih firmi, uključujući BHP Grup, Rio Tinto i Forteskju.

Ministarka u državi Zapadna Australija, Rita Safioti, rekla je za australijski ABC News da je veoma uznemirena brojem optužbi.

"Želite da svi mogu da se osjećaju bezbjedno na radnom mjestu. Takođe posebno u onim oblastima gdje ste malo više izolovani od prijatelja i porodice i želite da imate najveću zaštitu od takvog ponašanja", rekla je Safiotijeva.

U izvještaju iz 2020. godine, istraživanje Australijske komisije za ljudska prava o seksualnom uznemiravanju otkrilo je da je 74 odsto žena u rudarskoj industriji iskusilo neki oblik seksualnog uznemiravanja u posljednjih pet godina, dijelom zbog rodne neravnoteže.

Skoro 80 odsto radne snage Rio Tinta su muškarci.

"Stvaranje bezbjedne radne kulture ohrabriće ljude svih različitosti da napreduju u našim organizacijama", rekla je za Rojters Keli Parker, australijski izvršni direktor Rio Tinta.

Zaposleni u Južnoj Africi su iskusili najveću stopu rasizma. Zaposleni su govorili o učestalosti rasizma i njegovom uticaju na samopouzdanje, samopoštovanje i radni učinak.

"Rio je kompanija orijentisana na bijelu rasu", rekao je jedan zaposleni, navodi se u izvještaju.

Iz Rio Tinta je navedeno da je izvještaj došao u ključnom trenutku kada se kulture na radnom mjestu mijenjaju, imajući u vidu pokrete #MiTu, Blek lajvs meter i drugih globalnih pokreta, kao i australijsku istragu o uništavanju u klisuri Juukan.

Stausholm je rekao da je Juukan izazvao najveću promjenu u rukovodstvu u istoriji Rio Tinta i da je novi tim želi promjene.

"Radi se o tome da sada iskoristimo trenutni momentum i pokušamo da brzo usmjerimo akcije, jer ih ne možemo mijenjati iz dana u dan", kazao je Stausholm.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.