Tenzije nikad veće

Objavljene slike kako puca: Kim obilazi fabrike i testira oružje!

  • 07.08.2023. 19:35

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un obišao je sjevernokorejske fabrike oružja i obećao da će ubrzati proces unapređenja naoružanja i vojne spremnosti.

On je obišao fabrike koje proizvode artiljerijske sisteme i lansirne rakete za balističke rakete sa nuklearnim vrhom, a sve se odvijalo istovremeno sa vojnim vježbama SAD i Južne Koreje, koje su pokrenute jer im Sjeverna Koreja predstavlja sve veću prijetnju.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su na najvišem nivou posljednjih godina. Neki stručnjaci smatraju da bi Kimov obilazak fabrika naoružanja mogao biti povezan sa vojnom saradnjom sa Moskvom.

Tokom jedne od posjeta, Kim je istakao odgovornost i zadatke fabrike koji podrazumijevaju poboljšanje ratne spremnosti Severa, prenijela je zvanična korejska novinska agencija. U drugoj fabrici pohvalio je radnike za primjenu naučnih i tehnoloških mjera za poboljšanje kvaliteta školjki, smanjenje vremena obrade pogonskih cijevi i povećanje brzine proizvodnje, piše britanski Telegraf.

On je zaključio da je povećanje broja vozila glavni prioritet za vojsku i pohvalio radnike koji su postavili čvrste temelje za proizvodnju. U fabrici koja proizvodi krstareće rakete i dronove, sjevernokorejski lider je pozvao na brzo proširenje proizvodnje. Posjetio je i fabriku malokalibarskog oružja, gdje je istakao potrebu modernizacije naoružanja koje nose vojnici.

Državni mediji objavili su fotografije na kojima Kim puca iz nekoliko različitih pušaka. Suočen sa produbljivanjem sukoba sa Vašingtonom i Seulom, sjevernokorejski lider pokušava da ojača svoje veze sa Moskvom i Pekingom kako bi se ubacio u ujedinjeni front protiv SAD.

Njegov obilazak fabrika oružja uslijedio je poslije ogromne vojne parade u glavnom gradu Sjeverne Koreje, Pjongjangu, koja je održana prošlog mjeseca. Kimu su se tamo pridružili ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i zvaničnik kineske vladajuće partije.

Analitičar južnokorejskog instituta Sejong, tvrdi da su Kimove posjete fabrikama vjerovatno imale dvostruku svrhu – da podstakne modernizaciju domaćeg oružja i da ispita zalihe koje bi eventualno mogle da se izvezu u Rusiju.

– Komentari šefa artiljerijske fabrike o poboljšanju kvaliteta granata i potrebi razvoja novih vrsta municije, koje je opisao kao ključne za odbrambeno-privredne projekte, jasno ukazuju na namjeru izvoza u Rusiju, rekao je analitičar.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина