Затвореник

Одбио смртну казну новом методом: Не жели да буде заморче

  • Извор: Агенције
  • 26.09.2023. 22:17

Затвореник осуђен на смрт у Алабами не жели да буде прва особа која ће бити погубљена помоћу азота.

Нова метода погубљења азотовом хипоксијом проузрокује смрт тјерајући затвореника да удише само азот, ускраћујући му кисеоник. Власти у Алабами желе да погубе Кенета Смита користећи ову методу, али затвореникови адвокати тврде да он не би требало да се користити као "субјекат за тестирање", пренио је "Скај њуз".

Магарци постали истинско благо, али и уносан посао

Магарци постали истинско благо, али и уносан посао

Смитови адвокати тврдили су да је држава открила мало информација о томе како би погубљења азотом функционисала, називајући методу непровјереном.

Азотова хипоксија одобрена је за употребу у три америчке државе, али још није коришћена у погубљењу. Азот чини 78 одсто ваздуха који људи удишу и безопасан је када се удише са одговарајућом количином кисеоника.

Током погубљења маска би била постављена преко лица затвореника, а довод ваздуха би им био замијењен азотом све док им срце не би стало.

Џипови ЕУЛЕКС-а у Kосовској Митровици

Џипови ЕУЛЕКС-а у Kосовској Митровици

Поборници нове методе сугерисали су да би била безболна, али противници су увјерени да је ријеч о експериментисању на људима. 

Трип Питман, бивши државни сенатор Алабаме који је предложио нову методу погубљења, оспорио је критике да је метода експериментална.

Нагласио је да иако ниједна држава није извршила смртну казну азотом, људи су умрли удишући азот током индустријских несрећа и покушаја самоубиства, тако да су учинци познати.

Смитови адвокати рекли су да је он "већ прошао кроз један неуспјели покушај погубљења" у новембру када га је држава покушала убити смртоносном ињекцијом.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм