Kriza u Vladi

Odlazi Dragi, novi izbori na pomolu

  • Извор: Агенције
  • 20.07.2022. 22:32

Ekonomska kriza koja se širi svijetom Italijanima je donijela još jednu krizu Vladi - nesloga u širokoj koaliciji na vlasti neprihvatljiva je i za njenog lidera, u toj zemlji rijetko omiljenog premijera Marija Dragija.

Uslov za njegov ostanak je potpuno jedinstvo i mafija daleko od plana oporavka.

"Italija je jaka kada je jedinstvena!", parola je sa kojom Mario Dragi nije želio da pravi kompromis.

Vlada nacionalnog jedinstva sa podrškom cijelog političkog spektra. Ili bez njega na njenom čelu.

Da li su spremni na takav savez pitao je četiri puta.

"Jeste li spremni da date potvrdu za napor koji ste ulagali prvih mjeseci, a koji je potom izblijedio. Mi smo ovdje, ja sam ovdje u ovom domu danas, samo zato što su Italijani to tražili. Odgovore na ova pitanja ne morate da date meni, morate ih dati Italijanima", poručio je Dragi.

Aplauz je najavio ishod. Od njega su se uzdržali predstavnici Pokreta pet zvijezda i dio desničarske Lige. Prvi su nestabilnost i izazvali bojkotom glasanja o povjerenju Vladi prošle sedmice.

Potonjima su izgleda draži prevremeni izbori. Jer, sudeći po anketama, sljedeći premijer biće iz redova desnice. A tu najbolje stoje Braća Italije Đorđe Meloni. Iako nisu dio Dragijeve vlade, njeni partneri – Salvinijeva Liga i Berluskonijeva Forca Italija, jesu viđeni u nekoj budućoj koaliciji.

"Desni centar će nastaviti da doprinosi rješavanju problema u Italiji samo sa novom Vladom, koju bi i dalje vodio Mario Dragi, ali bez Pokreta pet zvijezda", navodi se u zajedničkom saopštenju Lide i Forca Italije.

"Ovu krizu su započeli poslanici Pokreta pet zvijezda, a završili su je poslanici Lige Matea Salvinija i Forca Italija Silvija Berluskonija i oni bi mogli zbog ovog poteza i da plate sa razilaženjima u njihovim strankama, odnosno i Forca Italija i Liga bi mogle da se pocepaju zbog današnjeg glasanja i ponašanja njihovih lidera, što će dovesti do novih pretumbavanja u čitavom italijanskom političkom prostoru", objašnjava Željko Pantelić, novinar iz Rima za RTS.

I bez Pokreta pet zvijezda, Vlada ima većinu. Ali Dragi insistira na širokoj podršci programu reformi, rješavanju energetske i ekonomske krize. Italijani, gradonačelnici, preduzetnici, sindikalci, profesori, sportisti i medicinari na ulicama su tražili – "Dragi ostani".

Došao je kada je Italiji bilo najteže. Nizom mjera i sa vrtoglavih 200 milijardi evra evropske pomoći, izvukao je zemlju iz haosa uslejd pandemije kovida. I stekao titulu najpoštovanijeg političara. Italijani tome nisu skloni. I za zapadne partnere, ocjenjuju poznavaoci, Dragi je garant da će Italija ostati na evroatlanskom putu ekonomski stabilna.

"Za predsjednika Matarelu bilo je izuzetno važno da produži vijek ovoj Vladi Marija Dragija, jer je neophodno da Italija usvoji u narednom periodu određena reformska rješenja i da ih sprovede, kao i zakone, kako bi povukli novih 19 milijardi evra iz evropskog fonda za obnovu", ističe Pantelić.

Kada je prije deset godina spasavao Evrozonu, njegov slogan je bio "Po svaku cijenu". I stekao nadimak "Super Mario". Njegov školski drug, diplomata Stefan de Mistura, govorio je: "Dragi je timski igrač, ne najbolji kojeg smo imali, ali je imao strategiju i uvijek je znao kojim putem treba da krene".

Italija se kreće poznatim putem političke nestabilnosti. Moguće u susret izborima na jesen, a to se posljednji put dogodilo 1919. godine.

Тагови:
  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.