Mario Dragi

Premijer Italije predao ostavku

  • Извор: РТС
  • 21.07.2022. 12:31

Italijanski premijer Mario Dragi predao je ostavku predsjedniku Serđu Matareli.

Serđo Matarela zatražio je od Dragija da ostane na funkciji premijera kao vršilac dužnosti.

U saopštenju kabineta šefa države ne navodi se da li će italijanski predsjednik raspustiti parlament i raspisati vanredne izbore.

Matarela planira da se sastane sa predsjednicima oba doma parlamenta danas poslije podne.

Dragi je ranije danas, obraćajući se u parlamentu, najavio da će razgovarati sa Matarelom i obavijestiti ga o daljim koracima, nakon što su tri koalicione stranke povukle podršku njegovoj vladi.

Tri glavna koaliciona partnera Dragija odbila su juče da učestvuju u glasanju o povjerenju u Senatu, na kojem je Dragija podržalo 95 od 321 senatora, dok je 38 bilo protiv.

Desetine senatora bojkotovalo je glasanje, čime su ostavili okrnjenu Dragijevu koaliciju, bez velike većine koju je nastojao da pridobije i sa prevremenim izborima u septembru ili oktobru kao najvjerovatnijim ishodom.

Glasanje su bojkotovali senatori tri stranke iz Dragijeve koalicije: Forca Italija, stranke desnice koju vodi bivši premijer Silvio Berluskoni, zatim krajnje desničarske Lige, koju vodi Mateo Salvini, i iz populističkog Pokreta Pet zvezda.

Vladajuća koalicija se raspala kada je Pokret pet zvijezda bojkotovao glasanja o povjerenju Vladi u parlamentu prošle sedmice.

I bez Pokreta pet zvijezda, italijanska vlada ima većinu. Ali Dragi je insistirao na širokoj podršci programu reformi, rješavanju energetske i ekonomske krize.

Italijani, gradonačelnici, preduzetnici, sindikalci, profesori, sportisti i medicinari na protestima podrške danima su apelovali: "Dragi, ostani".

Mario Dragi došao je na čelo Vlade kada je Italiji bilo najteže. Nizom mjera i sa vrtoglavih 200 milijardi evra evropske pomoći, izvukao je zemlju iz haosa usljed pandemije kovida i stekao titulu najpoštovanijeg političara. 

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)