Шеф руске дипломатије

Огласио се Лавров због сукоба Израела и Палестине

  • Извор: Новости.рс
  • 09.10.2023. 12:57

Ескалација сукоба између Израела и Палестине потврђује да је тренутни статус кво у региону неефикасан, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

- Невиђено оштар заокрет у палестинско-израелском сукобу, који је још једном потврдио да је садашњи статус кво у зони сукоба једноставно неодржив - рекао је министар отварајући састанак са генералним секретаром Арапске лиге Ахмедом Абу ел Гејтом у Москви.

Према његовим ријечима, посета генералног секретара Арапске лиге у светлу ескалације израелско-палестинског сукоба је од посебне важности.

- У вези са тренутним дешавањима, ваша посјета је од посебног значаја. Бићемо веома заинтересовани да чујемо ваше оцјене - рекао је министар.

Израел прогласио пуну опсаду Газе:

Израел прогласио пуну опсаду Газе: "Нема струје, хране, воде, горива..."

Он је оцијенио да је неопходно не само хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине, већ и започети потрагу за мирним рјешењем.

- Не само да је потребно хитно прекинути борбе, решити проблем са цивилима, који у огромном броју постају жртве тренутне ситуације, већ и обратити посебну пажњу на разлоге због којих палестински проблем не може да нађе своје рјешење дуги низ деценија, иако постоје директне, јасне и недвосмислене одлуке Савјета безбједности УН, споразуми између Израела и Палестине, укључујући и споразуме из Осла и Мадрида и, наравно, Арапска мировна иницијатива - нагласио је Лавров.

Погледајте како израелска жељезна купола уништава Хамасове ракете

Погледајте како израелска жељезна купола уништава Хамасове ракете

Како је навео, Русија и све чланице Арапске лиге могу и морају дати допринос окончању крвопролића у Израелу и Палестини.

- Спремни смо да то урадимо заједно са вама, заједно са свим другим земљама које су искрено заинтересоване за успостављање одрживог мира на Блиском истоку и осигуравање безбједности свих земаља региона без изузетка, укључујући државу Палестину, чије стварање захтјева одлука Савета безбједности (УН) - закључио је руски министар.

Израел је у суботу ујутро подвргнут невиђеном ракетном нападу из Појаса Газе. Прес служба израелске војске саопштила је да је испаљено више од три хиљаде ракета. Осим тога, борци Хамаса су, након форсираних ракетних напада продрли у гранична подручја на југу Израела.

Иранске власти одбациле оптужбе да су помогле Хамасов напад на Израел

Иранске власти одбациле оптужбе да су помогле Хамасов напад на Израел

Војно крило палестинског покрета Хамас у суботу је објавило операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела.

Израелска војска након тога је саопштила о покретању операције „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху, у обраћању нацији, рекао је да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.

Пратите нас и путем Вибера