Poljska

Opasna infekcija u gradu koji je važna baza za NATO

  • Извор: Euractiv
  • 30.08.2023. 11:41

Poljska nacionalna bezbjednosna agencija istražuje da li je izbijanje legionarske bolesti od koje je umrlo najmanje 11 ljudi rezultat namjernog neovlašćenog otvaranja vodovodnog sistema, saopštile su vlasti.

Bakterija legionela koja izaziva bolest pronađena je kod 113 pacijenata u bolnici u Žešovu, na jugoistoku Poljske, ključnom transportnom čvorištu međunarodne vojne podrške Ukrajini.

Oko 10.000 američkih i oko 400 britanskih vojnika takođe je stacionirano u toj oblasti.

Portal "Euractiv" navodi da je ovaj grad stoga važna baza za NATO.

Sedam osoba koje su umrle imale su od 64 do 95 godina i imale su druga zdravstvena stanja.


Ovo je grob Jevgenija Prigožina: Natpis na krstu privlači pažnju

Ovo je grob Jevgenija Prigožina: Natpis na krstu privlači pažnju

Zvaničnici Agencije za unutrašnju bezbjednost pregledali su različite lokacije u toj oblasti, ali prije svega vodovode odakle stručnjaci pretpostavljaju da bi bakterije mogle da dolaze.

Zamjenik ministra za državne specijalne službe Stanislav Zarin rekao je da su pokušaji Rusije da sije "paniku" među saveznicima Ukrajine među razlozima za inspekciju.

"Ovo je faktor koji nas je natjerao da preduzmemo korake da eliminišemo neke scenarije", rekao je Zarin.

Poljska, koja je članica NATO, podržavala je Ukrajinu tokom invazije Vladimira Putina, a njena vlada kaže da je nacija bila izložena različitim oblicima ruskog hibridnog rata.

Gradonačelnik Žešova Konrad Fijolek rekao je da vlasti testiraju uzorke vode na legionelu i da će rezultati biti poznati u ponedjeljak.

Ranije je privatni radio RMF izvjestio je da službenici Agencije za unutrašnju bezbjednost provjeravaju lokalne vodovodne sisteme i do sada nisu našli osnova da sumnjaju u sabotažu.


Žena koja je sahranjena živa, 11 dana pokušavala izaći iz groba

Žena koja je sahranjena živa, 11 dana pokušavala izaći iz groba

Gradske vlasti odlučile su da se dezinfekcija hlorom i ozonom na više od 1.000 kilometara cjevovoda u Žešovu obavi proteklog vikenda, i uvjerili mještane da će nivoi hlora koji se koriste biti bezbjedni za ljude.

Legionarska bolest je infekcija pluća koja se prenosi udisanjem zaražene vode, a ne vodom za piće.

Obično se može naći u hotelima, bolnicama ili kancelarijama gdje su bakterije dospjele u vodovod, na primjer u sistemima za klimatizaciju ili u slavinama i tuševima koji se ne koriste često.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.