Напад на "Сјеверни ток"

Оштра реакција Кремља: Алармантно писање "Вашингтон поста"

  • 13.11.2023. 12:44

Писање листа "Вашингтон пост" да је украјински официр координисао напад на руски гасовод "Сјеверни ток" посебно је алармантно имајући у виду да украјински предсједник није био упознат са тим, саопштио је руски Kремљ.

"Трагови Украјине у овој саботажи, овом терористичком нападу све су видљивији, појављују се у медијима и истрагама", рекао је Песков новинарима.

Небензја: САД уништиле Сјеверни ток како би задржале утицај у Европи

Небензја: САД уништиле Сјеверни ток како би задржале утицај у Европи

Песков је навео да је чињеница да Зеленски можда није био упућен у ове поступке својих потчињених из служби безбједности веома алармантан сигнал не само за Русију, већ и земље колективног Запада.

"Ако Kијев више не контролише ситуације у својој земљи, онда је то алармантно и треба се узети у обзир", додао је Песков.

"Вашингтон пост" објавио је да је Роман Червински, виши украјински војни официр са дубоким везама са обавјештајном службом Украјине, био координатор напада и позива се на неименована лица упозната са ситуацијом која су рекла да Владимир Зеленски није био упознат са ситуацијом.

Червински је примао наредбе од високорангираних украјинских званичника који су подносили извјештај главнокомандујућем украјинских снага Валерију Залужњом.

Портпарол украјинске војске рекао је Ројтерсу да он нема информације о томе.

Нико није преузео одговорност за експлозије у септембру 2022. године, код данског острва Борнхолм када су пукла три крака система којим се испоручује руски гас у Европу.

Неки амерички и европски званичници одмах су након инцидента без икаквих доказа оптужили Русију да је уништила своје властите гасоводе, што је руски предсједник Владимир Путин описао као идиотизам.

Русија је саопштила да је Запад одговоран за експлозије, посебно САД и Велика Британија, што су те земље одбациле.

"Њујорк тајмс" и "Вашингтон пост" објавили су да је Украјина одговорна за саботажу.

Новинар Сејмор Херш рекао је да су рониоци америчке морнарице уништили гасовод.

Небензја: САД уништиле Сјеверни ток како би задржале утицај у Европи

Небензја: САД уништиле Сјеверни ток како би задржале утицај у Европи

Херш је у тексту под насловом "Kако је Америка уништила гасовод `Сјеверни ток`" рекао да је план скован 2021. године на највишем нивоу у САД.

Бијела кућа одбацила је ту теорију као лажну и потпуну измишљотину.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.