Vlasti SAD

Otkazali svečanost u znak sjećanja na zajedničku borbu sa SSSR protiv nacizma

  • Извор: Новости.рс
  • 25.04.2022. 10:28

Vlasti SAD otkazale su ovogodišnju svečanu ceremoniju u znak sjećanja na susret sovjetskih i američkih vojnika na Elbi 1945. godine, rekao je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama. Anatolij Antonov TV kanalu Rusija.

Ova svečanost se svake godine održava na Arlingtonskom groblju u blizini Vašingtona, kod memorijala "Duh Elbe".

"Otkazano je održavanje ovog događaja i jasno je rečeno da je to učinjeno na preporuku Stejt departmenta. Razumijemo ovu reakciju zbog rusofobije koja je danas raširena u Sjedinjenim Državama", rekao je on.

Ruske diplomate, njihove kolege iz zemalja ZND, veterani Drugog svjetskog rata i američki zvaničnici ranije su svake godine polagali vijence na spomen obilježje.

Susret sovjetskih i američkih trupa kod grada Torgau na Elbi održan je 25. aprila 1945. godine. Ovaj događaj postao je jedan od glavnih simbola zajedničkih napora zemalja antihitlerovske koalicije u pojedi nad nacizmom.

Kao rezultat susreta savezničkih snaga, ostaci nemačke vojske su podeljeni na dva dela - severni i južni. To je znatno oslabilo njihov otpor, lišilo ih manevarske sposobnosti, poremetilo jedinstven sistem upravljanja i ubrzalo konačni poraz Vermahta.

Memorijalna bronzana ploča sa prikazom rukovanja sovjetskih i američkih vojnika na mostu na Elbi postavljena je na Arlingtonskom groblju u aprilu 1995. u znak sećanja na 50. godišnjicu tog nezaboravnog događaja.


Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм