Траже забрану

Ова држава жели забранити кафу без кофеина, ове је разлог

  • Извор: Агенције
  • 12.03.2024. 14:27

Калифорнијски законодавци траже забрану кафе без кофеина или обавезну измјену рецепата како би се елиминисао метилен хлорид, хемикалија повезана с повећаним ризиком од рака.

Метилен хлорид, који се такође налази у скидачу боје, обично се користи за екстракцију кофеина из зрна кафе током производње.

И ЕПА, и Међународна агенција за истраживање рака класифицирали су метилен хлорид као 'вјероватно канцероген', због његове повезаности с разним врстама рака.

Посланик Eloise Reyes представила је закон под називом АБ2066, који предлаже забрану кафе без кофеина направљене с овом хемикалијом, намећући казну од 10.000 долара (више од 19,500 КМ) произвођачима који га не поштују.

Појавила се забринутост око постојаности хемикалије у кафи без кофеина, што је у супротности с тврдњама индустрије о потпуном уклањању током обраде.

Consumer Group Clean Label Project открио је да је 10 од 25 тестираних марки кафе без кофеина, укључујући Amazon Fresh и Kroger's, садржавало трагове метилен клорида у 2020. години. Иако су нивои били испод максималног препорученог ФДА-а од 10 дијелова на милион, циљ закона је забрана такве каве без кофеина у Калифорнији до 2027. године.

Америчка Национална задруга за кафу противи се закону, називајући га "забраном кафе без кофеина". Bill Murray из наведене америчке задурге тврди да научни докази подупиру сигурност European Method decaf начина прераде кафе, превладавајуће методе која користи метилен хлорид. 

Наведена метода, иако се широко користи, суочава се с потенцијалном елиминацијом, рискирајући несташицу опскрбе кафом без кофеина и повећање цијена за потрошаче.

Потез Калифорније потакнуо је расправу о томе хоће ли забранити и кафу без кофеина направљену алтернативним методама, попут угљендиоксида и воде. Тренутно око 10 посто Американаца, или 26 милиона људи, свакодневно конзумира кафу без кофеина, при чему се већина залиха увози из Њемачке.

У међувремену, амерички ФДА разматра петицију Фонда за одбрану околине за забрану метилен хлорида у производњи кафе без кофеина. Упркос одобрењу ЕУ-а и ФДА, и даље постоји забринутост због потенцијалних здравствених ризика од те хемикалије, чак и ако студије нису директно повезале кафу без кофеина с негативним учинцима на здравље.

У ширем контексту, претходне студије повезивале су изложеност метилен хлориду с повећаним ризиком од рака и разним здравственим компликацијама. Амерички Центар за контролу болести (ЦДЦ) истиче његову потенцијалну штету за очи, кожу, јетру и срце, при чему су радници у одређеним индустријама изложени већем ризику, јавља Дневник.хр.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.