Havaji

Ovako izgleda aktivan vulkan: Snimci su zapanjujući

  • Извор: Б92
  • 12.06.2023. 17:55

Jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu, havajski Kilauea, počeo je sa erupcijom nakon tri mjeseca pauziranja. Snimci sa web kamere koje prate aktivnost vulkana otkrile su sjaj unutar kratera u srijedu ujutro, što ukazuje na početak erupcije, saopštio je Havajska vulkanska opservatorija Američkog geološkog instituta.

Slike s vrha havajskog Big Islanda pokazuju pukotine u podnožju kratera koje stvaraju lavu na površini kratera, saopšteno je. Prije izdavanja saopštenja o erupciji, iz opservatorije su rekli da su povećana aktivnost potresa i promjene u obrascima deformacije tla na vrhu započele u utorak uveče.

Teodosić suspendovan zbog tuče s navijačem

Teodosić suspendovan zbog tuče s navijačem

Sve aktivnosti odvijaju se unutar zatvorenog područja Nacionalnog parka Havajski vulkani i nema prijetnje za stanovnike.

"Cijela lava je jutros zatvorena unutar vrha. Dakle, ima dovoljno prostora za lavu bez ugrožavanja domova ili infrastrukture", rekla je potparolka parka Džesika Ferkane. Rekla je da se službenici parka pripremaju za gužve jer posjetioci dolaze da gledaju erupciju ss mnogih vidikovaca.

Dva najaktivnija vulkana na svijetu

Havajski vulkani dom su dva najaktivnija vulkana na svijetu, Kilauee i Mauna Loe. Prema domorodačkoj havajskoj tradiciji, erupcije imaju nevjerovatno duhovno značenje, a vjeruje se da je vrh Kilauee svijet i da je dom Pelea, havajskog božanstva vulkana.

Za one koji u spektaklu žele da uživaju od kuće, park ima livestream erupcije koji prikazuje snimke fontana lave u stvarnom vremenu. Visoki nivoi vulkanskog plina glavna su opasnost za gledaoce, rekla je Služba nacionalnog parka dodajući da "ova opasnost može imati dalekosežne posljedice uz vetar."

Skandali, optužbe, afere, kontroverze: Život Silvija Berluskonija

Skandali, optužbe, afere, kontroverze: Život Silvija Berluskonija

Kilauea je posljednji put imao erupciju u januaru, a znakove "povećanog nemira" pokazao je u maju. Vulkan je prestao sa erupcijom u decembru prvi put od septembra 2021. Lava iz erupcije 2021. zadržana je u krateru na vrhu Kilauee, ali prethodna erupcija 2018. bila je jedna od najrazornijih u novijoj istoriji Havaja, uništivši stotine domova i prisilivši na evakuaciju okolnih četvrti.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.