Antonio Tajani

Ovo je Berluskonijev nasljednik na čelu stranke Forca Italia

  • Извор: Индекс
  • 16.07.2023. 06:00

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izabran je za čelnika konzervativne stranke Forca Italia koju je prije 29 godina osnovao medijski tajkun Silvio Berluskoni koji je umro u junu.

Tajanija je jednoglasno izabralo nacionalno vijeće stranke, a suočava se s teškim zadatkom oživljavanja moći stranke kojoj je javna podrška godinama opadala, pa i prije Berluskonijeve smrti.

Tajani je veći dio svoje karijere proveo izvan Italije, bio je evropski komesar u Briselu i predsjednik Evropskog parlamenta. Nedostaje mu harizma njegovog prethodnika i nije među popularnijim italijanskim političarima. 

Ko je misteriozna Marta kojoj je Berluskoni ostavio 100 miliona evra

Ko je misteriozna Marta kojoj je Berluskoni ostavio 100 miliona evra

"Dobivam gotovo nemoguće nasljedstvo", rekao je 69-godišnji Tajani na skupu nacionalnih, evropskih i lokalnih predstavnika stranke Forca Italia u Rimu.

"Nije lako voditi politički pokret na čijem je čelu Silvio Berluskoni bio gotovo 30 godina", rekao je Tajani na pozornici ispred ogromnog prizora Berluskonija.

Forca Italia je mlađi partner među tri glavne stranke u desničarskoj vladi premijerke Đorđee Meloni, uz njenu Braću Italije i Ligu Matea Salvinija.

"Želimo biti središte desnog centra", rekao je Tajani, ministar apoljnih poslova od oktobra prošle godine. "Razlikujemo se od naših saveznika i ne namjeravamo se odreći svog identiteta", dodao je. 

Berluskonijevi nasljednici zavise od računovođe, za svaki evro će njega morati pitati

Berluskonijevi nasljednici zavise od računovođe, za svaki evro će njega morati pitati

Nedavne ankete pokazuju da njegovu stranku podržava oko sedam odsto birača, Ligu oko 10 odsto, a Braću Italije gotovo 30 posto. Nakon što je započeo svoju političku aktivnost u malom monarhističkom pokretu 1980-ih, Tajani se pridružio Forxa Italiji osnovanoj 1994. i bio je Berluskonijev portparol u njegovoj prvoj vladi iste godine.

Пратите нас и путем Вибера