Плава киша

Ово је биљка којом су се дјеца отровала у вртићу

  • Извор: Телеграф
  • 25.03.2024. 10:57

Вистерија, биљка чији су плод појела дјеца у вртићу у Мађараској и отровала се, познатија је и по имену "плава киша", а спада у групу отровних украсних биљака.

Може да достигне висину од 6 до 20 метара, па чак има и примјера гдје је и виша од 20 метара.

Њен украс је цвијет који се јавља у крупним висећим гроздовима, отуда и назив за ову биљку "плава киша". Постоји и вистерија у бијелој и ружичастој боји, пише "РасадникМихаелек".

Цвјетови су јој опојног мириса и јављају се од маја до јуна мјесеца. Изузетно мирисни цвјетови привлаче пчеле и друге инсекте који не могу одољети меденом нектару ове биљке, преноси "Телеграф".


Заказан наставак суђења Додику и Лукићу

Заказан наставак суђења Додику и Лукићу

Након цвјетања, на мјестима гдје је био цвијет, формирају се дуге и плишане махуне пуне сјемена. Оне се задржавају на гранама током зиме, па представљају додатни украс.

Спада у групу отровних украсних биљака у нашим вртовима. Права вртна љепотица, која има и ону другу лошу страну.

Неко каже да су отровне саме сјеменке и махуне, али постоје докази да су и остали дијелови биљке отровни. Наравно, до тровања може доћи само ако поједете било који дио ове биљке.

На сајту поменутог расадника посебно упозорење упућено је родитељима због дјеце која су радознала и којима може пасти на памет да поједу плод.

Подсјетимо, шесторо дјеце појело је ситан плод биљке која у вртићу у Мађарској и разбољело се, због чега су завршили у болници. Дрво биљке пролази кроз ограду дворишта установе, одакле су је дјеца брала и појела. Међутим, испоставило се да је ријеч о плавој (љубичастој) вистерији.


Баба Марта - сви сте чули за њу, а ово је старо вјеровање о њој

Баба Марта - сви сте чули за њу, а ово је старо вјеровање о њој

До инцидента је дошло у вртићу у мјесту Пилисборојено. Дјеца су се разбољела и почела да повраћају, због чега су васпитачице одмах позвале Хитну помоћ.

Болничари су прегледали дјецу и на крају је двоје мале дјеце морало да да буде превезено у болницу, док је један дјечак послат кући. До сљедећег дана, сва дјеца су била боље.

Градоначелник је објавио да покреће дисциплински поступак након инцидента.

"Законски, службени, темељни поступак треба да открије како, под којим околностима и ко је одговоран за то што је у дворишту вртића пронађена биљка која представља опасност по здравље", написао је он.


Откуд на Марсу више милијарди кратера, и како су настали

Откуд на Марсу више милијарди кратера, и како су настали

Љубичаста вистерија се, међутим, не налази на листи упозорења Националног центра за јавно здравље на отровне биљке, али према ријечима токсиколога, може да изазове болест код дјеце, али није штетна.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.