Plava kiša

Ovo je biljka kojom su se djeca otrovala u vrtiću

  • Izvor: Telegraf
  • 25.03.2024. 10:57

Visterija, biljka čiji su plod pojela djeca u vrtiću u Mađaraskoj i otrovala se, poznatija je i po imenu "plava kiša", a spada u grupu otrovnih ukrasnih biljaka.

Može da dostigne visinu od 6 do 20 metara, pa čak ima i primjera gdje je i viša od 20 metara.

Njen ukras je cvijet koji se javlja u krupnim visećim grozdovima, otuda i naziv za ovu biljku "plava kiša". Postoji i visterija u bijeloj i ružičastoj boji, piše "RasadnikMihaelek".

Cvjetovi su joj opojnog mirisa i javljaju se od maja do juna mjeseca. Izuzetno mirisni cvjetovi privlače pčele i druge insekte koji ne mogu odoljeti medenom nektaru ove biljke, prenosi "Telegraf".


Zakazan nastavak suđenja Dodiku i Lukiću

Zakazan nastavak suđenja Dodiku i Lukiću

Nakon cvjetanja, na mjestima gdje je bio cvijet, formiraju se duge i plišane mahune pune sjemena. One se zadržavaju na granama tokom zime, pa predstavljaju dodatni ukras.

Spada u grupu otrovnih ukrasnih biljaka u našim vrtovima. Prava vrtna ljepotica, koja ima i onu drugu lošu stranu.

Neko kaže da su otrovne same sjemenke i mahune, ali postoje dokazi da su i ostali dijelovi biljke otrovni. Naravno, do trovanja može doći samo ako pojedete bilo koji dio ove biljke.

Na sajtu pomenutog rasadnika posebno upozorenje upućeno je roditeljima zbog djece koja su radoznala i kojima može pasti na pamet da pojedu plod.

Podsjetimo, šestoro djece pojelo je sitan plod biljke koja u vrtiću u Mađarskoj i razboljelo se, zbog čega su završili u bolnici. Drvo biljke prolazi kroz ogradu dvorišta ustanove, odakle su je djeca brala i pojela. Međutim, ispostavilo se da je riječ o plavoj (ljubičastoj) visteriji.


Baba Marta - svi ste čuli za nju, a ovo je staro vjerovanje o njoj

Baba Marta - svi ste čuli za nju, a ovo je staro vjerovanje o njoj

Do incidenta je došlo u vrtiću u mjestu Pilisborojeno. Djeca su se razboljela i počela da povraćaju, zbog čega su vaspitačice odmah pozvale Hitnu pomoć.

Bolničari su pregledali djecu i na kraju je dvoje male djece moralo da da bude prevezeno u bolnicu, dok je jedan dječak poslat kući. Do sljedećeg dana, sva djeca su bila bolje.

Gradonačelnik je objavio da pokreće disciplinski postupak nakon incidenta.

"Zakonski, službeni, temeljni postupak treba da otkrije kako, pod kojim okolnostima i ko je odgovoran za to što je u dvorištu vrtića pronađena biljka koja predstavlja opasnost po zdravlje", napisao je on.


Otkud na Marsu više milijardi kratera, i kako su nastali

Otkud na Marsu više milijardi kratera, i kako su nastali

Ljubičasta visterija se, međutim, ne nalazi na listi upozorenja Nacionalnog centra za javno zdravlje na otrovne biljke, ali prema riječima toksikologa, može da izazove bolest kod djece, ali nije štetna.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.