Iznijeli zahtjeve

Papuanci objavili video: Naoružani lukovima drže zarobljenog Novozelanđanina

  • Извор: Кликс
  • 17.02.2023. 13:43

Pobunjenici u nemirnoj indonezijskoj regiji Papua objavili su video i slike novozelandskog pilota koji je prije sedam dana otet i uzet za taoca.

Filip Mertens otet je nakon što je sletio svojim avionom na aerodrom Paro u zabačenim visoravnima pokrajine Nduga u Papui, regiji koja se suočava s decenijama dugim ratom za nezavisnost.

Kao taoca uzeli su ga vojnici Nacionalne oslobodilačke vojske Zapadne Papue (TPNPB), pobunjeničke grupe Organizacije za slobodnu Papuu.

Mertens je viđen na video snimcima okružen s desetak boraca, neki naoružani puškama te lukovima i strijelama.

Video takođe pokazuje kako jedan od boraca podiže zastavu "Jutarnja zvijezda", simbol nezavisnoti Papue.

"Papuanska vojska koja me je zarobila da se borim za papuansku nezavisnost, oni traže da se indonezijska vojska vrati kući u Indoneziju, a ako ne, ostaću zarobljen do kraja života", rekao je gospodin Mertens u videu, čitajući ono što se činilo biti pripremljena izjava.

Sebi Sambom, portparol TPNPB-a, rekao je da je pilot dobrog zdravlja i da je kolateral u političkom sporu. Grupa je zahtijevala nezavisnost Papue u zamjenu za pilota.

Papua, treća po veličini ostrvska zemlja na svijetu i regija bogata resursima, prije je bila holandska kolonija prije nego što je kontroverzno stavljena pod kontrolu Indonezije u naširoko kritikovanom referendumu koje su nadzirali Ujedinjeni narodi 1969. godine.

Mertens je otet nakon što je njegov mali putnički avion indonezijske kompanije Susi Air s petoro putnika sletio u Ndugu. Ali, ubrzo nakon slijetanja, pobunjenici su upali u avion i oteli ga kako bi ga iskoristili za pregovore o dugogodišnjem sporu.

Diplomatsko vijeće Pokreta za slobodnu Papuu poslalo je pismo vladi Novog Zelanda u kojem su naveli njihov zahtjev.

Od Novog Zelanda traže da prekine svoje vojne veze s Indonezijom. Takođe su zatražili od UN da prisili Indoneziju da se povuče iz Papue.

Тагови: