Kina izlazi na Atlantik

Peking gradi još jednu bazu Africi

  • Извор: Новости.рс
  • 06.12.2021. 17:46

Kina trenutno ima samo jednu prekomorsku vojnu bazu, koja se nalazi u istočnoafričkom DŽibutiju u blizini Adenskog zaliva i koja radi od 2017.

Peking planira da stvori svoje „prvo stalno vojno prisustvo na Atlantskom okeanu“ u dubokovodnoj komercijalnoj luci u Ekvatorijalnoj Gvineji, objavio je The Wall Street Journal.

List je citirao neimenovane obavještajne izvore koji su rekli da plan predviđa da kineski ratni brodovi budu prenaoružani i preuređeni nasuprot istočnoj obali SAD, što je „prijetnja” koja „zvoni na uzbunu” u Bijeloj kući i Pentagonu.

Tvrdnje dolaze nakon što je Džon Fajner, glavni zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost predsjednika Džoa Bajdena, navodno posjetio Ekvatorijalnu Gvineju u oktobru u pokušaju da ubijedi predsjednika Teodora Obianga Nguema Mbasoga da odbije predlog Kine koji se odnosi na luku Bata u toj afričkoj državi.

- Kao dio naše diplomatije da se bavimo pitanjima pomorske bezbjednosti, jasno smo stavili do znanja Ekvatorijalnoj Gvineji da bi određeni potencijalni koraci koji uključuju [kineske] aktivnosti tamo izazvali zabrinutost za nacionalnu bezbjednost SAD, rekao je tada Finer.

Izjavama je prethodio general Stiven Taunsend, komandant US Africa Command, koji je u aprilu rekao Senatu da bi kineska „najznačajnija prijetnja” bila „korisno vojno pomorsko postrojenje na atlantskoj obali Afrike”.

- Pod vojno korisnim mislim na nešto više od mjesta gdje mogu da uplove luke i nabave gorivo i namirnice. Govorim o luci gdje mogu da se naoružaju municijom i poprave mornaričke brodove, podvukao je general.

Tenzije između Kine i SAD

Pokušaj Kine da uspostavi vojnu bazu u Ekvatorijalnoj Gvineji dolazi usred tekućih tenzija između Pekinga i Vašingtona zbog niza pitanja.

Odnosi između njih su se pogoršali u proteklih nekoliko godina, tokom kojih su SAD pokrenule trgovinski rat, počele da vrše pritisak na kineske tehnološke gigante, uključujući Huavej, a zatim najavile sankcije zbog navodnih kršenja ljudskih prava u Tibetu i Sinđangu, kao i na kopnu. Takođe i zbog pooštrene kontrole Pekinga nad Hong Kongom.

Vašington je takođe nastavio da optužuje Peking da nije uspio da obuzda širenje korona virusa i ali je podstako tenzije održavanjem na visokom nivou kontakta sa Tajvanom, koji Peking smatra sastavnim dijelom Kine.

Kineska vlada je izrazila prigovor na sve gore pomenute akcije Vašingtona, odbacila sve optužbe i pozvala SAD da joj se pridruže u obnavljanju produktivnih bilateralnih odnosa.

Тагови: