Декласификовано

Пентагон објавио снимке блиских сусрета кинеских и америчких борбених авиона

  • 19.10.2023. 20:20

Министарство одбране Сједињених Држава објавило је колекцију фотографија и видео снимака са којих је скинута ознака тајности који приказују 15 недавних случајева, наводно, ризичног понашања кинеске Народне ослободилачке армије (ПЛА) против америчких авиона који, како је наведено, законито дјелују у међународном ваздушном простору у регионима Источног и Јужног кинеског мора.

Уочи очекиваног објављивања извјештаја о војном и безбједносном развоју за 2023. годину који је предочио Конгрес - такозвани "Извјештај о војној моћи Кине (ЦМПР)", слике и снимци које је Министарство објавило показују на пораст тренда ризичног оперативног понашања ПЛА од јесени 2021. године, наводе из Пентагона.

Пентагон објавио извјештај: Кина премашује претходне пројекције, једна ствар их посебно брине

Пентагон објавио извјештај: Кина премашује претходне пројекције, једна ствар их посебно брине

Министар одбране Лојд Остин и други војни званичници раније су изразили своју забринутост због оваквог понашања кинеских снага и пренијели то кинеским званичницима, додају из Пентагона.

"Фотографије и видео снимци са којих је скинута ознака тајности снимљени су током законитих америчких ваздушних операција, када су оператери ПЛА учествовали у принудним и ризичним активностима, укључујући непромишљене маневре, блиске приближавање великим брзинама у ваздуху, испуштање објеката и пројектила попут ракетних ракета и друга опасна понашања", наводе из Пентагона.

"Деценијама су Сједињене Државе летјеле, пловиле и оперисале у региону – безбједно, одговорно и у складу са међународним правом", тврде Американци. Савезници и партнери поздрављају присуство САД у Индо-Пацифику јер оно унапређује заједничку регионалну визију мира и безбједности, додају из Вашингтона.

Драма изнад Црног мора: Руски

Драма изнад Црног мора: Руски "сухоји" отјерали британске авионе

"Ова заједничка визија представља поштовање суверенитета; поштовање међународног права; вјеру у транспарентност и отвореност; слободу трговине и пловидбе; једнака права за све државе; и ријешавање спорова мирним дијалогом – а не принудом или освајањем. Насупрот томе, принудно и ризично понашање ПЛА има за циљ да застраши и примора чланове међународне заједнице да се одрекну својих права према међународном праву", закључује Пентагон.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: