Индонезија

Пилоти спавали током лета, један се правдао да је уморан

  • Извор: Мондо.рс
  • 11.03.2024. 16:11

Министарство саобраћаја Индонезије покренуће истрагу након што су два пилота Батик Ер-а заспала током лета, јавила је државна новинска агенција Антара, позивајући се на генералног директора министарства за цивилно ваздухопловство Кристија Енда Мурнија.

Према прелиминарном извјештају који је у суботу објавио Национални комитет за безбједност у саобраћају (КНКТ), и пилот и копилот су истовремено заспали и били су у сну 28 минута током лета из Кендарија у провинцији Југоисточни Сулавеси до главног града Индонезије - Џакарте 25. јануара, што је изазвало грешке у навигацији, јер "авион није био на исправној путањи лета".

Нико у авиону - укључујући 153 путника и четири стјуардесе - није повријеђен током лета, а није било штете на летјелици, наводи се у прелиминарном извјештају КНКТ-а. Лет, БТК6723, трајао је два сата и 35 минута и успешно је слетио у Џакарту, наводи Антара и прелиминарни извештај. Си ен ен је контактирао Батик Ер.

Продао стан, а онда поскупио квадрат: Хтио да раскине уговор, напао новог власника

Продао стан, а онда поскупио квадрат: Хтио да раскине уговор, напао новог власника

Према извјештају, други пилот је раније тог дана обавијестио свог копилота да се није "довољно одморио". Након што је авион напустио Кендари и достигао висину летења, пилот је затражио дозволу да се одмори, а копилот је преузео летјелицу. Око 90 минута након лета, копилот је тада "случајно заспао", наводи се у извјештају.

Дванаест минута након посљедњег снимљеног преноса копилота, контролни центар Џакарте (ACC) покушао је да дође до авиона, али није било одговора од пилота, наводи се у саопштењу. Отприлике 28 минута након посљедњег снимљеног преноса, командир се пробудио и схватио да авион није на исправној путањи лета. У том тренутку је пробудио заменика команданта и одговорио на ACC, наводи се. Подсјетимо, пар дана након овог инцидента, 11. марта, догодила се још једна драма на небу. Најмање 50 људи је повријеђено након "инцидента" на лету ЛАТАМ Ерлајнса из Сиднеја за Окланд. Током лета појавио се технички проблем због ког је летјелица нагло пропала, преносе локални медији.

Нуди бесплатно кућу за становање - има само један услов

Нуди бесплатно кућу за становање - има само један услов

У прелиминарном извјештају је детаљно наведено да је командант рекао ACC-u да је лет имао "проблем у радио комуникацији" који је ријешен. У извјештају нису откривена имена пилота, али је командир идентификован као 32-годишњи мушкарац из Индонезије, а други у команди као 28-годишњи мушкарац из Индонезије. Други у команди имао је једномјесечне близанце и "морао је да се буди неколико пута како би помогао својој жени да се брине о бебама", то је навео као разлог што се није довољно одморио, наводи се у извјештају.

"Спровешћемо истрагу и ревизију операције ноћног лета у Индонезији у вези са управљањем ризиком од умора за Батик Ер и друге оператере лета", рекао је Мурни у саопштењу, преноси Антара. Посада БТК6723 такође је приземљена у складу са стандардном оперативном процедуром до даље истраге, преноси новинска агенција.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.