Због изградње зграда

Почело прво суђење у вези са земљотресом у Турској: Оптужени за немар током изградње

  • Извор: СРНА
  • 03.01.2024. 17:21

У Турској је почело прво суђење у вези са изградњом зграда које су се срушиле у два велика земљотреса у фебруару 2023. године, када је погинуло више од 50.000 људи.

Рочиште у граду Адијаману, на југоистоку земље, укључује 11 лица оптужених за "свјесни немар" док су надгледали изградњу хотела "Исијас".

Пет од 11 оптужених, укључујући власника хотела, ухапшено је и оптужено за кривична дјела због којих би сваки могао бити осуђен на више од 20 година затвора.

У урушавању хотела погинуло је 24 дјеце из такозваног Сјеверног Кипра која су боравила у Турској ради ђачког турнира у одбојци.

У овој општини у Српској нуде плату од 3.000 КМ и бесплатан смјештај

У овој општини у Српској нуде плату од 3.000 КМ и бесплатан смјештај

Они су погинули заједно са групом родитеља и пратилаца у, како турски тужиоци сада кажу, трагедији која је могла да се избјегне да су испуњени одговарајући безбједносни стандарди.

У рушењу хотела погинуло је укупно 72 људи, од тога 39 из сјеверног дијела Кипра.

У оптужници се наводи да је зграда незаконито претворена из стамбеног објекта у хотел 2001. године.

Такође, на хотелу је незаконито дограђен један спрат на девет дозвољених првобитним планом.

Међу тужиоцима је и премијер институција такозваног Сјеверног Кипра Унал Устел.

Дјечаку из новогодишње приче АТВ-а стигао ауто

Дјечаку из новогодишње приче АТВ-а стигао ауто

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган је за велики број погинулих окривио корумпиране инвеститоре који су потплатили локалне инспекторе да би користили јефтин грађевински материјал и нелегално поставили додатне спратове.

Турска полиција ухапсила је око 200 људи због наводно лоше градње зграда непосредно након првог земљотреса магнитуде 7,8 степени по Рихтеровој скали.

Ердоганови критичари тврде да је већина главних турских грађевинских компанија и компанија за некретнине успоставила блиске односе са владајућом странком АКП током његове 21-годишње владавине, наводи АФП. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.