Grčka

“Pokret peškira” - Protesti zbog kompanija koje iznajmljuju ležaljke na plažama

  • Извор: Агенције
  • 11.08.2023. 07:15

Takozvani “Pokret peškira”, odnosno protesti lokalnog stanovništva u Grčkoj protiv ugostitelja i kompanija koji zauzimaju prostor na plažama ležaljkama, proširio se sa popularnog turističkog ostrva Paros i na druga ostrva i plaže širom Grčke.

“Mještani uživaju u miru ovdje, tako da ne želimo da plažu zauzmu kompanije koje brinu o novcu, a ne o prirodi i atmosferi. Ne želimo da plažu okupiraju suncobrani i ogromni, zaista ogromni kreveti koji nemaju nikakve veze sa jednostavnošću ostrva”, rekao je jedan od učesnika pokreta Ronit Nešer sa Parosa.

Plaže u Grčkoj predstavljaju javni prostor, ali sve veći broj firmi dobija dozvole da na njima iznajmljuje ležaljke i suncobrane koje postavljaju duž jednog dijela plaže.

Raste broj stradalih u istorijskim požarima na Havajima

Raste broj stradalih u istorijskim požarima na Havajima

“Plaže su bile toliko pune namještaja da mnogi ljudi koji nisu željeli da sjede na krevetu ili u stolici, više nisu imali drugog mjesta za sunčanje”, rekla je jedna od organizatora pokreta Eleni Adrijanopulu.

Demonstranti kažu da cijene za dvije ležaljke i suncobran često idu do 100 evra po danu, a da se u mnogim slučajevima firme šire daleko izvan dogovorenog područja plaže, ostavljajući malo prostora za one koji žele da stave peškir i da se sunčaju besplatno.

“Dolazimo ovdje mirno. Samo želimo da vas obavijestimo da pokušavamo da povratimo svoje pravo na slobodan pristup našim plažama”, rekao je jedan od demonstranata preko razglasa dok je prolazio kroz redove ležaljki na plaži Marčelo na Parosu.

Neonacisti prijetili porodici iz BiH

Neonacisti prijetili porodici iz BiH


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм