Neredi u Sjevrenoj Irskoj

Policija tvrdi da je Nova IRA ubila novinarku

  • 19.04.2019. 16:59

Disidentska republikansa grupa Nova IRA je najvjerovatnije odgovorna za ubistvo novinarke tokom nereda u Londonderiju, saopštila je danas policija Sjeverne Irske.

Policija je navela da je 29-ogodišnja novinarka i pisac Lira Meki umrla pošto je pogođena iz vatrenog oružja za vrijeme sinoćnjih nereda u kvartu Kregan u Londonderiju.

Pomoćnik šefa policije Mark Hamilton rekao je da je naoružani muškarac ispalio nekoliko hitaca na policiju za vrijeme nemira.

"Mi vjerujemo da je ovo teroristički čin. Vjerujemo da su ga sproveli nasilni disidentni republikanci", rekao je Hamilton.

On je rekao da je procjena policije da najvjerovatnije iza napada stoji Nova IRA i da je to glavni smjer u kome teče istraga.

Otvorena je istraga za ubistvo ali za sada nema uhapšenih. Hamilton je apelovao na to da prevlada mir za vrijeme Uskršnjih praznika.

Britanska premijerka Tereza Mej nazvala je smrti novinarke "šokantnom i zaista besmislenom".

"Ona je bila novinarka koja je umrla dok je obavljala svoj posao sa velikom hrabrošću", rekla je britanska premijerka.

Očevidac je rekao za Bi-Bi-Si da je naoružani muškarac neselektivno pucao u masu za vrijeme nereda ispred stambenog kompleksa Kregan.

Nova IRA je mala grupa republikanaca koji odbacuju Sporazum sklopljen na Veliki petak 1998. godine.

Tim sporazumom je Irska republikanska vojska prihvatila političko rješenje poslije dugogodišnjeg nasilja u kojem je ubijeno više od 3.700 ljudi.

Ta grupa se takođe smatra odgovornom za napad automobilom bombom u Londonderiju u januaru kada nije bilo povrijeđenih.

Smatra se najvećom od otcjepljenih disidentskih grupa koje još djeluju i vezana je za još nekoliko ubistava tokom prošle decenije. Posljednjih meseci zabiljležen je porast tenzija u Sjevernoj Irskoj, i sporadično nasilje koje je uglavnom koncentrisanu u Londonderiju.