Velika Britanija

Policijac ubio fudbalera elektrošokerom, stiglo izvinjenje poslije pet godina

  • Извор: Б92
  • 27.12.2021. 13:48

Pet godina poslije smrti fudbalera u Velikoj Britaniji, porodici je upućeno izvinjenje policije.

Britanska policija uputila je danas pismeno izvinjenje porodici bivšeg fudbalera Dalijana Atkinsona, koji je preminuo 2016. godine nakon što je policajac upotrijebio elektrošoker.

"Policijska uniforma ne daje službenicima imunitet da se ponašaju protivpravno ili da zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja", napisala je šefica policije Zapadne Mersije Pipa Mils, prenosi Bi-Bi-Si.

Mils je preuzela dužnost šefa policije Zapadne Mersije u septembru, tri mjeseca nakon što je pravni postupak okončan. U svom pismu porodici, ona je navela da u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima ima obavezu da i ona "prizna i prihvati" da su ljudska prava Dalijana Atkinsona prekršena.

"Ponašanje policajca Monka bilo je u direktnoj suprotnosti sa standardima i ponašanjem policijske službe i razumljivo je našilo povjerenje javnosti", navela je ona.

Atkinson, bivši fudbaler Aston Vile, preminuo je u bolnici avgusta 2016. godine nakon što je uhapšen ispred kuće svog oca u Telfordu.

Policajac Bendžamin Monk je koristio elektrošoker na 48-godišnjem Atkinsonu 33 sekunde i šutirao ga je u glavu dok je ležao na ulici. Monk je u junu osuđen na osam godina zatvora i to je prvi put u tri decenije da je britanski policajac osuđen za ubistvo iz nehata zbog svojih postupaka tokom obavljanja dužnosti. Sudija je tokom suđenja njegove postupke opisao kao "očiglednu" upotrebu prekomerne sile.

Od 1990. godine, deset policajaca se suočilo sa optužbama za ubistvo ili ubistvo iz nehata, ali su oslobođeni ili su slučajevi protiv njih odbačeni.