Zamjenik ambasadora Rusije u UN Dmitrij Poljanski

Poljanski: Zapadnim oružjem se ubijaju djeca u Donbasu

  • Извор: СРНА
  • 29.07.2022. 18:36

Oružjem koje Zapad šalje Ukrajini ubijaju se djeca iz Donbasa, ali se u Savjetu bezbjednosti UN ne čuju riječi osude za takve postupke, izjavio je prvi zamjenik ambasadora Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

On je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini u Njujorku napomenuo da se mine koje dolaze sa Zapada postavljaju daleko iza linija sukoba i da je cilj da se ubije što više djece u civilnim područjima.

"Te mine veoma liče na igračke. Odrasli bi, vjerovatno, samo bili ranjeni od eksplozije, ali te naprave bi sasvim sigurno ubile djecu", naglasio je Poljanski.

Ruski predstavnik podsjetio je da je juče obilježen dan sjećanja na djecu ubijenu u Donbasu 2014. godine.

Prema njegovim riječima, isporukom oružja Ukrajini Zapad samo ometa pronalaženje rješenja za krizu u Ukrajini.

Poljanski je naglasio da će Rusija sprovesti demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, uz napomenu da je sada oslobođena cijela teritorija Luganske Narodne Republike (LNR) i da je pitanje vremena kada će se kontrola nad Donbasom vratiti narodu te oblasti.

Odgovarajući na optužbe Zapada o navodnim zločinima ruske vojske u Ukrajini, kao i na navođenje primjera video-snimaka na kojima su, navodno, ruski vojnici koji maltretiraju ljude, Poljanski je skrenuo pažnju na nedavno objavljen snimak koji prikazuje narod u Ukrajini kako rusku vojsku dočekuje sa Georgijevskim lentama i ruskim zastavama.

On je podsjetio na to da sve više ljudi u Ukrajini želi ruski pasoš i da to rade jer žele normalnu budućnost za sebe i svoju djecu, kao i državljanstvo u državi kojoj vjeruju.

Poljanski je naglasio da se situacija u Mariupolju stabilizuje i da su u toku radovi na popravljanju infrastrukture u LNR.

Ruski diplomata podsjetio je na istrebljavanje stanovništva u Donbasu koje od 2014. godine vrše kijevske vlasti, koje se sada svete čak i dijelu svog naroda koji shvata besmislenost ciljeva Kijeva. Poljanski je kao primjer naveo ukrajinske vojnike koji svakodnevno odbijaju da se bore.

On je napomenuo da ukrajinska vojska i vlasti u Kijevu koriste civilnu infrastrukturu kao štit i da za to postoje brojni svjedoci. Osim toga, Poljanski je naveo i to da ukrajinska vojska namjerno ubija svoje civila kako bi kasnije optužila Rusiju za to.

Govoreći o sporazumima za izvoz ukrajinskih žitarica i ruske hrane i đubriva, Poljanski je rekao da je ostvaren napredak, te podsjetio na to da je Rusija još u aprilu bila spremna da riješi to pitanje, ali da su Kijev i Zapad pokušali da sabotiraju to.

Poljanski je izjavio i to da potpisivanje memoranduma Rusije i UN o izvozu hrane pokazuje da je neprikladno kriviti Rusiju za krizu sa hranom.

Pozivajući na puno sprovođenje sporazuma, on je naglasio da razmještanje oružja u luci Odesa ne pomaže tome i da će Rusija nastaviti da uništava ukrajinsko oružje koje šalje Zapad i koji tako direktno učestvuje u sukobima.

Poljanski je upozorio da će Rusija nastaviti da uništava stranu vojnu opremu i plaćenike kao legitimne mete u Ukrajini.

Ruski predstavnik upozorio je na mogućnost da oružje koje šalje Zapad usljed korupcije na nivou ukrajinskih vlasti može da se raširi na crnom tržištu u Evropi.

Poljanski je izjavio da čak i na internetu postoje informacije o dostupnosti oružja sa Zapada i da se to ne može ignorisati, jer može da završu u rukama kriminalaca ili terorista.

On je dodao da je Kijev koristio strane dronove u napadu na elektranu u Zaporožju i da je to namjeran napad na nuklearno postrojenje, a da Zapad nije komentarisao niti reagovao na takve provokacije Kijeva.