"Морамо се борити за њих"

Пономарјова: Русија има само два савезника у Европи - Српску и Србију

  • Извор: СРНА
  • 19.12.2023. 22:12

Предсједник Међународног института за развој научне сарадње Елена Пономарјова рекла је да Русија има само два савезника у Европи - Србију и Републику Српску, те нагласила да се не смије дозволити политички прогон легитимног предсједника Српске Милорада Додика, који је искрено привржен Руској Федерацији.

Она је рекла и да би вољела да на ово види адекватан одговор од Русије, која је један од гараната за мирно рјешење у БиХ, и истакла да очекује и активније дјеловање Москве.

Ирски премијер руским пранкерима: Крим нема право на самоопредјељење, тзв. Косово има, али не знам зашто

Ирски премијер руским пранкерима: Крим нема право на самоопредјељење, тзв. Косово има, али не знам зашто

"Ако Милорад Додик буде осуђен и забрањено му бављење политичком дјелатношћу, онда ће се отворити пут централизацији БиХ и добићемо агресивну антируску БиХ. То се не може дозволити ни на који начин. Додик је један од ријетких политичара који је искрено привржен Руској Федерацији и лично је подржавао Владимира Путина", напоменула је Пономарјова.

Према њеним ријечима, Додика покушавају привести кривичној одговорности за непоштовање исполитизованих одлука такозваног високог представника Кристијана Шмита, чију кандидатуру за ту функцију није одобрио Савјет безбједности УН, чиме се искривљује истина.

Пономарјова је за Руску газету рекла да конкретно БиХ одавно "развијају" Британци, да су ту активни и Американци, те да сви процеси који су се дешавали ове и протеклих година на Балкану могу дати негативан резултат у ближој и даљој будућности.

Хаос у Украјини: Траже мобилизацију још пола милиона људи

Хаос у Украјини: Траже мобилизацију још пола милиона људи

"Почетак политичког прогона легитимног предсједника Републике Српске Милорада Додика, који су покренули Англосаксонци, веома је лош сигнал", указала је Пономарјова, која је професор Катедре за упоредне политичке науке Универзитета Московског државног института за међународне односе Министарства иностраних послова Русије.

Пономарјова, доктор политичких наука, напоменула је да историја учи да се савезници не могу напустити.

"Морамо се борити за њих", поручила је Пономарјова.

Додик: 9. јануара Српска слави своју слободу

Додик: 9. јануара Српска слави своју слободу

Говорећи о томе зашто је важно да се Москва бори за стратешке савезнике - Србе, Пономарјова је навела да је економски и политички потенцијал Србије већи, али да су морал и воља Републике Српске много већи.

"Зато са болом и узбуном посматрам развој ситуације и резултате Суда БиХ", напоменула је Пономарјова.

Она је као позитивну оцијенила побједу листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" на изборима у Србији, наводећи да Вучић покушава да води уравнотежену политику, али да је суочен и са озбиљним притиском НАТО-а и ЕУ.

Пономарјова је констатовала да је Руска Федерација историјски пријатељ српском народу, да Москва треба активније да ради у балканском правцу и да увијек штити своје савезнике.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм