"Moramo se boriti za njih"

Ponomarjova: Rusija ima samo dva saveznika u Еvropi - Srpsku i Srbiju

  • Izvor: SRNA
  • 19.12.2023. 22:12

Predsjednik Međunarodnog instituta za razvoj naučne saradnje Еlena Ponomarjova rekla je da Rusija ima samo dva saveznika u Еvropi - Srbiju i Republiku Srpsku, te naglasila da se ne smije dozvoliti politički progon legitimnog predsjednika Srpske Milorada Dodika, koji je iskreno privržen Ruskoj Federaciji.

Ona je rekla i da bi voljela da na ovo vidi adekvatan odgovor od Rusije, koja je jedan od garanata za mirno rješenje u BiH, i istakla da očekuje i aktivnije djelovanje Moskve.

Irski premijer ruskim prankerima: Krim nema pravo na samoopredjeljenje, tzv. Kosovo ima, ali ne znam zašto

Irski premijer ruskim prankerima: Krim nema pravo na samoopredjeljenje, tzv. Kosovo ima, ali ne znam zašto

"Ako Milorad Dodik bude osuđen i zabranjeno mu bavljenje političkom djelatnošću, onda će se otvoriti put centralizaciji BiH i dobićemo agresivnu antirusku BiH. To se ne može dozvoliti ni na koji način. Dodik je jedan od rijetkih političara koji je iskreno privržen Ruskoj Federaciji i lično je podržavao Vladimira Putina", napomenula je Ponomarjova.

Prema njenim riječima, Dodika pokušavaju privesti krivičnoj odgovornosti za nepoštovanje ispolitizovanih odluka takozvanog visokog predstavnika Kristijana Šmita, čiju kandidaturu za tu funkciju nije odobrio Savjet bezbjednosti UN, čime se iskrivljuje istina.

Ponomarjova je za Rusku gazetu rekla da konkretno BiH odavno "razvijaju" Britanci, da su tu aktivni i Amerikanci, te da svi procesi koji su se dešavali ove i proteklih godina na Balkanu mogu dati negativan rezultat u bližoj i daljoj budućnosti.

Haos u Ukrajini: Traže mobilizaciju još pola miliona ljudi

Haos u Ukrajini: Traže mobilizaciju još pola miliona ljudi

"Početak političkog progona legitimnog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji su pokrenuli Anglosaksonci, veoma je loš signal", ukazala je Ponomarjova, koja je profesor Katedre za uporedne političke nauke Univerziteta Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Ponomarjova, doktor političkih nauka, napomenula je da istorija uči da se saveznici ne mogu napustiti.

"Moramo se boriti za njih", poručila je Ponomarjova.

Dodik: 9. januara Srpska slavi svoju slobodu

Dodik: 9. januara Srpska slavi svoju slobodu

Govoreći o tome zašto je važno da se Moskva bori za strateške saveznike - Srbe, Ponomarjova je navela da je ekonomski i politički potencijal Srbije veći, ali da su moral i volja Republike Srpske mnogo veći.

"Zato sa bolom i uzbunom posmatram razvoj situacije i rezultate Suda BiH", napomenula je Ponomarjova.

Ona je kao pozitivnu ocijenila pobjedu liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" na izborima u Srbiji, navodeći da Vučić pokušava da vodi uravnoteženu politiku, ali da je suočen i sa ozbiljnim pritiskom NATO-a i ЕU.

Ponomarjova je konstatovala da je Ruska Federacija istorijski prijatelj srpskom narodu, da Moskva treba aktivnije da radi u balkanskom pravcu i da uvijek štiti svoje saveznike.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.