Antonio Guteres

Poziv svjetskim liderima na "deceniju akcije"

  • 24.09.2019. 22:58

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je svjetske lidere na "deceniju akcije", izjavivši da su zamah ispunjenja ciljeva okončanja siromaštva, nejednakosti i drugih globalnih nedaća omele klimatske promjene, sukobi i nasilje.

On je tokom prvog osvrta na globalne ciljeve na visokom novou, koji su usvojeni 2015. godine, naglasio da je za uspjeh održivog razvoja potrebno finansiranje, investiranje u zdravlje i obrazovanje, kao i širi pristup tehnologiji.

"Da budemo jasni, daleko smo od mjesta gdje bismo trebali da budemo. Skrenuli smo s puta. Smrtonosni sukovi, klimatska kriza, rodno nasilje i trajne nejednakosti podrivaju napore za ostvarenje ciljeva", rekao je Guteres.

Guteres je na sjednici Generalne skupštine UN u Njujorku istakao da prepreku sprovođenju ranije zacrtanih ciljeva predstavljaju nejednaki rast, rastući nivo dugovanja i pojačane tenzije u globalnoj trgovini.

Međutim, Guteres kaže da je ostvaren napredak u pojedinim područjima, kao što su pristup energiji, pristijnom radu i borbi protiv ekstremnog siromaštva i mortaliteta djece.

On je naglasio da se nije popravila situacija kada se radi o nezaposlenosti mladih, a da su globalna glad i nejednakost polova u porastu.

Guteres je rekao i to da je potrebno da se zemlje usredsrede na rješenja koja će imati najveći uticaj.

Generalni sekretar UN dodao je da su godišnji troškovi sprovođenja zacrtanih globalnih ciljeva tri milijarde dolara.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.