Ubio suprugu i sina

Priča o Aleksu Murdoku, advokatu ubici i pohlepi medijskog spektakla

  • Извор: РТС
  • 04.03.2023. 07:40

Sudija u Južnoj Karolini, osudio je advokata Aleksa Murdoka na doživotnu robiju, nakon što je proglašen krivim za ubistvo supruge i sina.

 Tokom šest nedjelja suđenje je sve vrijeme prenošeno uživo na američkim televizijama i internetu.

"Šekspir, Truman Kapote, Džon Grišam", tim "piscima-pojmovima" američki mediji opisuju priču o pohlepi i prevari, koja je postala najnovija opsesija u vezi sa zločinima u SAD. Stotine hiljada ljudi svakodnevno je pratilo prenos suđenja koje se održavalo u malom gradu Volterborou.

Ričard Aleks Murdok, advokat iz Južne Karoline koji je proglašen krivim za ubistvo supruge i sina osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Porota u Južnoj Karolini proglasila je Murdoka krivim po dvije tačke optužnice - za ubistvo supruge Megi i najmlađeg sina Pola na porodičnom imanju 7. juna 2021. godine.

Gotovo je nemoguće pobrojati one koji su na različitim kanalima, što televizijskim, što internet, pratili suđenja od prvog dana do izricanja presude.

O slučaju Aleksa Murdoka snimani su podkasti, Netfliks je snimio mini seriju, a najveće američke televizijske mreže snimale specijalne emisije. Od samog početka, gledaoci su suđenje mogli da prate u prenosu uživo.

Tokom suđenja za ubistvo pozvano je skoro 75 svjedoka. Tužioci su rekli da je Murdok pucao i ubio članove porodice kako bi odvratio pažnju od svojih finansijskih zločina.

On je, međutim, tvrdio da nikada ne bi učinio ništa da povrijedi suprugu i sina, ali nikada nije, osim izjašnjavanja da nije kriv, direktno negirao da ih je ubio.

Vijek vladavine porodice Murdok 

Skoro jedan vijek porodica Murdok je vladala Loukantrijem Južne Karoline, ekonomski depresivnim regionom u južnom dijelu države poznatom po močvarama i korupcijom.

Tokom više generacija, Murdokovi su služili kao solisitori, pravnici koji imaju pravo zastupanja samo pred sudovima niže instance. Murodkovi su, takođe, vodili privatnu firmu specijalizovanu za tužbe za povrede.

"Kraljevstvo" je počelo da se raspada 2019. godine, kada je, prema riječima svjedoka, mlađi sin Pol, tada devetnaestogodišnjak, u pijanom stanju udario čamcem u most. U nesreći je poginula mlada žena po imenu Melori Bič, čiji su roditelji pokrenuli tužbu protiv Aleksa.

Pol se suočio sa brojnim optužbama za krivična djela kada su u junu 2021. on i njegova majka ubijeni iz vatrenog oružja ispred odgajivačnica za pse na porodičnom imanju od 1.700 hektara.

Nekoliko mjeseci kasnije, Murdok je bio primoran da podnese ostavku u porodičnoj firmi zbog optužbi da je zloupotrijebio sredstva.

Dan kasnije, nazvao je Hitnu pomoć i rekao da je upucan u glavu u neuspješnom pokušaju atentata na putu. Njegov alibi se, međutim, brzo "raspao".

Murdok je na kraju priznao da je unajmio rođaka, Kertisa "Edija" Smita, da ga ubije ne bi li obezbijedio isplatu životnog osiguranja za starijeg sina Bastera.

Tvrdio je i da se bori sa zavisnošću od opijata. U julu 2022. godine Murdok je optužen za ubistvo.

Murdokovi su u fokus pažnje došli i zbog još dvije smrti: Stivena Smita, devetnaestogodišnjaka koji je ubijen 2015. godine u, kako mnogi vjeruju, zločinu iz mržnje i Glorije Saterfild, dugogodišnje kućne pomoćnice porodice Murdok, koja je preminula nakon što je pala niz stepenice na porodičnom imanju 2018. godine, što je dovelo do višemilionske nagodbe koju je Murdok navodno pronevjerio.

Optužnica bez materijalnih dokaza

Bez svjedoka, oružja ili drugih direktnih dokaza koji bi Aleksa Murdoka povezivali sa ubistvima, teza optužbe izgrađena je na mnoštvu posrednih dokaza. Njegova odbrana je tvrdila da isti snimak sa Snepčeta koji je Pol Murdok poslao prijateljima prije nego što je ubijen prikazuje oca i sina koji se smiju oko sadnje drveća.

U uvodnoj riječi, Murdokov branilac Dik Harpuljan rekao je da Murdok nije imao ni motiva ni vremena da počini ubistva i odmah potom posjeti kuću svoje majke u obližnjem gradu.

Takođe je tvrdio da istražitelji nisu pronašli krv na odjeći Aleksa Murdka od te noći. U međuvremenu, forenzički inženjer odbrane je naveo da je Aleks Murdok bio previsok da bi bio ubica, na osnovu projekcije jednog od metaka sa mjesta zločina.

Dokazi protiv Aleksa Murdoka uključuju video snimak na Polovom mobilnom telefonu u kom se Aleks nalazi na mjestu zločina nekoliko minuta prije nego što se ubistvo vjerovatno dogodilo, i svjedočenja njegovateljice porodice Murdok koja je rekla da ju je Aleks zamolio da laže o vremenu posjete njegovoj majci u noći ubistva.

Megi Murdok ubijena je sa pet hitaca iz lovačke puške, dok je Pol ubijen sa dva hica.

Veliko interesovanje i ćaskanje u realnom vremenu

Suđenje je izazvalo veliku pažnju mreže Zakon i zločin (Law and crime).

"Znali smo da će biti veliko, ali mislim da niko od nas nije shvatio da će izazvati ovoliko interesovanje", rekla je izvršna producentkinja Keti Rason, koja je napravila poređenje između slučaja Murdok sa slučajem Roberta Dursta, osuđenog za višestruka ubistva tokom nekoliko decenija.

Kako se suđenje približavalo kraju, tako je raslo interesovanje publike za prenose uživo na Jutjubu. U svakom trenutku oko 100.000 gledalaca neprekidno su komentarisali slučaj.

Između obrazovanja i jezive zabave

Kada je Vrhovni sud Floride odlukom iz 1979. (koju je kasnije potvrdio i Vrhovni sud SAD) otvorio vrata televizijskim kamerama, savezne sudije su obrazložile odluku da bi građane "trebalo poučiti o tome šta njihovi sudovi rade i zašto".

Do 2006. godine, svih 50 država je dozvolilo neku vrstu prisustva kamera u sudnicama, a prema istraživanju Rut En Strikland, sada penzionisane profesorke javne politike na državnom univerzitetu Apalačija, savezni sudovi su bili mnogo manje raspoloženi za emitovanje prenosa iz sudnice.

Ipak, postoji dugotrajna tenzija između suđenja kao građanskog obrazovanja i jezive zabave.

Američka advokatska komora je prvi put zabranila fotografisanje i emitovanje procesa iz sudnice 1937. godine, kao odgovor na medijsku pomamu zbog suđenja Brunu Hauptmanu za otmicu Lindbergove bebe - prvobitnog "suđenja vijeka".

Opsesija suđenjem ponovo je dostigla vrhunac 1995. tokom procesa protiv O. Džej Simpsona.

Prema časopisu Tajm, nevjerovatnih 57 odsto građana SAD pratilo je to suđenje.

Povezana vijest:

Poznati američki advokat proglašen krivim za ubistvo žene i sina

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином