Pokrenuta istraga

Procurili protokoli u slučaju smrti kraljice Elizabete

  • Извор: Курир
  • 08.04.2022. 20:39

U Velikoj Britaniji je pokrenuta istraga nakon što su iz velške vlade slučajno procurili službeni mejlovi o protokolima koji se primjenjuju kad kraljica umre.

Mejlovi, označeni kao "zvanično osjetljivi“ upućeni su većem broju ljudi u vladi, ali i bivšem zaposlenom.

Unutar mejla nalazilo se pismo državnog službenika, u kojem je detaljno iznesena zabrinutost da jedna novinska organizacija ima povjerljive informacije o planovima.

Britanski Gardijan je prije nekoliko godina objavio članak o tajnom planu za dane nakon kraljičine smrti, a potom su se prošle godine pojavili članci o detaljima operacije "Londonski most", što je šifra za proceduru u slučaju smrti kraljice.

Uprkos tome što je mejl označen kao službeni, velška vlada je rekla da "ne sadrži nikakve operativne informacije“.

Portparol stalnog sekretara Endru Gudol, koji je šef državne službe Vlade Velsa, rekao je da je "označeno kao zvanično osjetljivo i da ga nije ga trebalo dijeliti".

-  Mi veoma ozbiljno shvatamo pitanje bezbjednosti informacija i podataka i ovo se sada istražuje kao potencijalno kršenje bezbjednosti - izjavio je Gudol.

Ove godine se obilježava kraljičin platinasti jubilej, a ona je u februaru proslavila 70. godišnjicu svog stupanja na tron - što je čini najdugovječnijim britanskim monarhom.

Da bi se proslavile ove godišnjice, tokom cijele godine se održavaju različiti događaji i inicijative, uključujući četvorodnevni praznik.

Kraljica (95) se nedavno oporavila i od kovida.