Упутство

Пронађен тајни војни документ: Све је откривено

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 23.10.2023. 10:00

Пронађена су документа и приручник који је палестинска војно-политичка организација Хамас дала својим борцима.

Приручник је пронађен након што су Хамасови милитанти изненада напали Израел 7. октобра. Вашингтон пост, који је дошао у посед тог приручника, саопштио је да у приручнику организација открива њихове борбене вјештине и како да се понашају када се суочавају са непријатељем.

Овај приручник пронађен је код једног од Хамасових милитаната. Издат је 2022. година и садржи упутства за руковање одређеним оружјем, упутства за убијање ножем, али и слабе тачке израелске војске. Он је припремљен за различите јединице Хамасових војника, а може се претпоставити да су их добиле противоклопне јединице, инжињери, снајперисти, пјешадијски и тунелски специјалисти.

Пицула пријети: Ако Србија не изручи Радоичића Приштини, међународна заједница да...

Пицула пријети: Ако Србија не изручи Радоичића Приштини, међународна заједница да...

На првој страни приручника стоји: "Ово је тајни војни документ. Треба га чувати на безбједном мјесту.. Забрањено је кретање с њим осим по наруџби."

На полеђини приручника стоји слика Абдулаха Јусуфа"Азама, палестинског исламског џихадисте и учењака. Он је био ментор саудијском милитанту Осами бин Ладену, дугогодишњем вођи Ал"Каиде.

"Ако им је то фигура, симбол на који се угледају, онда боље разумем њихово понашање које смо видели 7. октобра," изјавио је Мајкл Милштајн, бивши шеф Одјељења за Палестину и узраелској војно"обавјештајној агенцији, који је проучавао приручник.

Промјене у издавању

Промјене у издавању "стана на дан"

Експерти, који су имали приликие да погледају приручник, рекли су да он изгледа аутентично и да је сличан документима које су израелске снаге пронашле након напада Хамаса. Канцеларија израелског премијера Бењамина Нетањахуа потврдила је аутентичност.

Други пронађени документи Хамаса садржали су мапе и детаљне планове за напад на неколико кибуца око Газе. Навели су да Хамас намјерава да убија и хвата цивиле.

Приручник до којег је дошао Пост садржи, између осталог, упутства за руковање севернокорејским ракетним бацачем Ф"7. Северна Кореја је саопштила да никада није дала оружје Хамасу.

Масовни удари Израела на положаје Хамаса, на мети и Хезболах

Масовни удари Израела на положаје Хамаса, на мети и Хезболах

Званичници Хамаса у Гази и Бејруту нису одговорили на захтјеве Вашингтон Поста да коментаришу открића.

Мхаимар Абусада, аналитичар са Универзитета Ал-Азхар у Гази, рекао је да је претходних година Хамас могао лако да шаље експлозив и ракете из Египта у Газу. Међутим, египатски предсједник Абдел Фатах Ел-Сиси се бори против ових кријумчарских рута.

"Искрено, не знам како су задржали могућност да изграде своје војне капацитете," рекао је Абусада и додао да су напад на Израел предводили елитни специјалци Нухба који су обучавани у Ирану, а затим обучавали друге борце Хамаса у Гази.

Милитанти Хамаса ушли су у Израел из Газе помоћу падобрана, мотоцикала и камиона, а нападе су извеле мале специјализоване јединице. Очигледно су следили упутства из пронађеног приручника.

Скандал: Лик Адолфа Хитлера се појавио на семафору прије утакмице

Скандал: Лик Адолфа Хитлера се појавио на семафору прије утакмице

"Видјели смо да се понашају као професионални војници," изјавио је у петак израелски командант са Израелског института за истраживање оружја.

У упутству за извидницу писало је да је непријатеља најбоље убости ножем у врат у близини кључних костију, кичме и пазуха.

Израелска војска је саопштила да је прикупила стотине докумената и другог материјала, од мобилних телефона и друге комуникационе опреме, до камера и обавјештајних извјештаја, након напада Хамаса.

Многи од ових докумената објављени су на комуникационој платформи Телеграм. Власници тог канала нису жељели да кажу како су дошли до докумената јер би то угрозило безбједност њихових извора.

Масовни удари Израела на положаје Хамаса, на мети и Хезболах

Масовни удари Израела на положаје Хамаса, на мети и Хезболах

Тијела сваког убијеног милитанта Хамаса прво прегледају израелски пиротехничари.

"Дошли су потпуно спремни. Имали су документа, мапе и упутства," саопштио је Јоси Ландау, члан здравствене организације Зака, која је ангажована да уклони тијела погинулих и убијених милитаната Хамаса.

У документу који је садржао планове за напад на кибуц Мефалсим, писало је колико је обезбеђења бранило кибуц, информације о томе колико су удаљене одређене важне тачке у кибуцу, а милитантима је речено да "хватају војнике и цивиле".

Ужас у Словенији: Двије особе пронађене мртве поред стамбене зграде

Ужас у Словенији: Двије особе пронађене мртве поред стамбене зграде

Према документима до којих је дошао Пост, милитанти Хамаса који су имали задатак да нападну капију кибуца требало је да одвуку пажњу израелских обезбеђења, док су пиротехничари Хамаса требало да дигну задњу капију у ваздух.

"Група заузима пажњу кибуца док не стигну остали борци," стоји у плану напада. Међутим, израелске снаге које се боре против Хамаса у Мефалсиму рекле су да милитанти никада нису добили појачање.

"Знали су гдје је капија, где су генератори," рекао је Јарден Рескин, пејзажни архитекта и волонтер обезбјеђења у Мефалсиму.

"Сматрамо да смо имали велику срећу. Урадили смо свој дио посла, урадили смо то добро, али смо имали много среће" додао је Рескин.

Арсић: Угоститељи не морају више да запошљавају школоване раднике

Арсић: Угоститељи не морају више да запошљавају школоване раднике


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: