Посланик у Европском парламенту

Пицула пријети: Ако Србија не изручи Радоичића Приштини, међународна заједница да...

  • 23.10.2023. 09:46

Аутор недавно усвојене Резолуције о сукобу у Бањској и посланик Европског парламента Тонино Пицула изјавио је да уколико Милан Радоичић не буде изручен Приштини, то ће закомпликовати ионако тешке односе Србије и тзв. Косова.

"Одбијање изручења може само додатно закомпликовати ионако тешке односе Србије и 'Косова'. Осим тога, потенцијалне реакције међународне заједнице могу резултирати још строжим политичким и дипломатским дјеловањем према Србији", рекао је Пицула у интервјуу за "Нову".

Додао је да је у поменутој резолуцији коју је усвојио ЕП наведено да рестриктивне мјере које очекују Србију обухватају замрзавање имовине и забрану путовања против дестабилизирајућих актера на сјеверу Косова, попут Милана Радоичића, који је преузео одговорност за организовање инцидента у Бањској.

Упитан да ли ће Србија сарађивати у истрагама, како се апелује у Резолуцији, Пицула је рекао да Србија не мари на апеле, чему иде у прилог чињеница да није увела санкције Русији, иако су с тим у вези стизали много јачи притисци из ЕУ.

"Што се тиче сарадње Србије, тешко је с апсолутном сигурношћу потврдити њен ангажман у расветљавању конфликата, а када Србија и сарађује, често то чини с 'фигом у џепу'. Када је овај инцидент дошао на дневни ред Европског парламента, више од 90 посто посланика осудило је тај догађај. Желе промјену политике ЕУ према дијалогу који очито не функционише, те иновативнији приступ тренутних водитеља процеса, како би му се вратила вјеродостојност", истакао је Пицула.

Србији су намијењене рестриктивне мјере, а тзв. Косову укидање истих како би се тамошњи политичари приволели на наставак дијалога.

"Европски парламент тражи укидање рестриктивних мјера против Приштине, због начина којим су уведене након озбиљног мајског инцидента када је одговорност приписана искључиво косовској страни. То не значи да су сви споразуми већ спроведени, јер нажалост нису, али је то дио настојања да се обнове преговори и подстакне постизање неопходног компромиса", рекао је Пицула.

Европосланик се дотакао и питања одговорности за дешавања у Бањској предсједника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић, те констатовао да ће само дубинска истрага открити све релевантне доказе и информације.

Русија као фактор дестабилизације на Западном Балкану

Напоменуо је да је Европски парламент неколико пута већ изразио дубоку забринутост због ситуације на Косову и потеза српских власти, нарочито због односа Београда с Русијом и Кином.

"Ово представља додатни фактор који се узима у обзир приликом разматрања потенцијалне упућености и укључености српских лидера у ову ситуацију. Ова је ситуација озбиљан изазов и тест за све актере у региону", додао је Пицула.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.