Посланик Европског парламента

Виола фон Крамон тражи од Србије да Радоичића изручи Приштини!

  • Извор: РТ Балкан
  • 19.10.2023. 15:39

Европска унија тражи да Србија због инцидента у Бањској, Милана Радоичић изручи приштинским властима, потврдила је посланик Европског парламента и извјеститлац за "Косово" Виола фон Крамон коментаришући садржај Резолуције ЕП.

"Да, ово је један од захтјева. У вези са држављанима Косова, косовске институције су надлежне за истрагу против њих", истакла је Фон Крамон за Н1.

Европски посланик додаје да није сагласна с тврдњама власти "Косова" да је инцидент у Бањској био покушај Србије да изазове рат и анектира сјевер самопроглашене државе.

"Ја не бих ништа прејудицирала, искрено не дијелим такву констатацију“, рекла је Фон Крамон.

Она је истакла да су Еулекс и Кфор "кредибилни међународни партнери" који ће пратити процес против бившег челника Српске листе а да ће у њега бити укључене и судије са сјевера "Косова", и изразила увјерење да ће се Срби брзо вратити у институције.

Фон Крамон је рекла да истрага мора да покаже како се догодила дестабилизација сјевера "Косова" 24. септембра.

"Ради се о томе да морамо да имамо сарадњу Србије како би нам пружила све чињенице и податке са терена", рекла је она, додајући да ће, у случају да се то не деси, бити уведене рестриктивне мјере.

То може да буде укидање састанака са високим функционерима за руководство Србије, али могу да буду и укинуте финансије за инфраструктуру или мјере које се одражавају на преговоре о чланству Србије у ЕУ, каже Фон Крамон.

Упитана да ли то укључује могуће замрзавање породичних и личних рачуна људи из руководства Србије, она појашњава да су то одвојене ствари.

ЕУ, како она каже, треба да уведе личне санкције против оних који су директно умијешани, као што су то учиниле САД и Британија, а рестриктивне мјере нису у режиму санкција, и оне би биле сличне као мјере уведене приштинском руководству – укидање политичких састанака, ускраћивање средстава из ИПА фондова и тако даље.

"Мислим да предсједник Вучић у великој мјери зависи од новца који стиже из ЕУ. Његов политички легитимитет нису само Кина и Русија, дефинитивно је то и могућност да се Србија ближе интегрише са ЕУ", истакла је она.

Подсјетила је да инвеститори из Њемачке запошљавају 800.000 људи у Србији, а Кина не отвара радна мјеста.

"Уколико буде одлука да Србија иде са Русијом и Кином, и то је у реду. Ми не доносимо ту одлуку, то је одлука коју Србија треба да донесе. Али за сада ја још увијек имам наду и утисак да руководство Србије има интерес да оријентише земљу у правцу Запада", рекла је Фон Крамон.

Упитана о политичкој алтернативи у Србији, рекла је да није на њој као странцу и европском посланику да о томе говори, јер би то било мешање.

"Али оно што је тачно је да морамо да направимо слободне, правичне и транспарентне услове за изборе", казала је Фон Крамон.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)