Libija

Pronađene 2,5 tone ukradenog uranijuma

  • Извор: РТС
  • 16.03.2023. 22:59

Dvadeset i četiri sata straha zbog nestanka dvije i po tone sirovog uranijuma, okončana su pošto su vojnici feldmaršala Kalife Haftara, nedaleko od granice Čada, pronašli svih deset burića, saopštila je Libijska nacionalna armija.

LNA, koja djelimično kontroliše taj dio Libije, optužila je za krađu uranijuma opozicione snage iz Čada.

Uranijum je pronađen svega dan pošto su inspektori IAEA javili centrali u Beču da je nestalo deset burića u kojima je bilo oko dvije i po tone rude uranijuma.

Šef IAEA Rafael Grosi je u povjerljivom izvještaju naveo da je kontrola ovog objekta prvobitno planirana za prošlu godinu, ali da zbog bezbjednosnih problema tako nešto nije bilo moguće.

IAEA nije navela gdje se tačno nalazi ovo skladište, upozoravajući istovremeno da bi ovakav razvoj situacije mogao povećati rizik od radijacije i izazov za nuklearnu bezbjednost.

Libija je još 2003. godine obustavila nuklearni program, mada je u međuvremenu nabavila opremu i tehnologiju potrebnu za izradu atomske bombe. Vlasti u Tripoliju, na čijem se čelu nalazio Muamer el Gadafi, međutim, nisu pokazale pretjerane ambicije da se domognu nuklearnog oružju.

Vlasti u Nigeru objavile su još 1981. godine da su Libiji prodale oko 450 tona rude uranijuma, ali nikada nije objelodanjeno šta su Gadafijeve vlasti uradile s tim materijalom.

Prema jednoj od verzija, dio rude uranijuma završio je u Pakistanu, koji je 1998. godine izveo pet podzemnih eksplozija, čime je postao šesta po snazi nuklearna sila svijeta.

Ujedinjene nacije su, neposredno poslije svrgavanja Gadafijevog režima, saopštile da se u neimenovanoj bazi na jugu Libije nalazi oko 6.500 buradi sirovog uranijuma, koje čuva posebna jedinica vojske.

Krajem 2011. godine, mediji su pisali o hiljadama plavih burića u kojima se nalazio uranijum. Skladište se, prema tim navodima, nalazilo u gradu Sabha.

Sabha se od januara 2019. godine nalazi pod kontrolom jedinica lojalnih samozvanom feldmaršalu Kalifi Haftaru, ali su neki od lokalnih političara, u međuvremenu, promijenili strane i stavili se na stranu vlasti u Tripoliju.

U okolini tog grada, godinama i sa manje ili više uspjeha aktivne su i milicije bliske Islamskoj državi.

Тагови:
  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.